Statsministern lovar ny arkitekturpolicy - Sveriges Arkitekter

Tobias Olsson—13 sep 2016

Så kom den äntligen, regeringsförklaringen. Efter en vad jag kan föreställa mig en intensiv budgetprocess inne på regeringskansliet står det klart att regeringen och statsministern kommer att satsa mer på arkitekturen. Det är såklart oerhört positivt – och om jag ska vara ärlig lite mer än vad jag hade hoppats på.

Mig veterligen är det första gången som en statsminister använde ordet arkitektur i en regeringsförklaring. Statsministern säger att en arkitekturpolicy för mer hållbara stadsmiljöer ska tas fram. Det är positivt – och extra bra är det att den blir ett redskap för en bättre samhällsutveckling i hela landet.

I en tid av högt tempo i bostadsbyggandet, när miljarder investeras i infrastrukturobjekt och när skolor och sjukhus byggs och renoveras i rasande fart är det extra viktigt med ett fokus på att skapa bra och hållbara livsmiljöer. Precis som stadsbyggandet går på högvarv så har även Sveriges Arkitekter jobbat intensivt med att förklara nyttan och visat på möjligheterna med en ny arkitekturpolitik för Sverige. Vi för en fortlöpande dialog med regeringen och det är glädjande att det gett ett så tydligt resultat.

Men faktum är att regeringen redan på olika sätt satsar på arkitekturen – om än i liten utsträckning jämfört med våra nordiska grannländer. Förra regeringen tillsatte ju som bekant utredningen Gestaltad Livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design som nuvarande kulturminister tog emot av utredaren Christer Larsson. I Arkitekturträdgården i Almedalen i somras deklarerade nya miljö- och stadsutvecklingsministern Karolina Skog (MP) och kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) att de två tillsammans med bostadsministern Peter Eriksson (MP) kommer att arbeta gemensamt med stadsutvecklingsfrågorna. De är ett starkt team tillsammans och det lyser igenom tydligt i regeringsförklaringen och den kommande arkitekturpolicyn.

Statsministern lägger även stor vikt vid Sveriges roll i en globaliserad värld – och inte minst vilka affärsmöjligheter det innebär. Arkitekturen är även numera en av regeringens prioriterade kulturella och kreativa näringar, vilket innebär att vi nu är en del av Team Sweden som jobbar för att öka exporten, stärka konkurrenskraften och synas internationellt.

Näringsminister Mikael Damberg (S) satsar på tjänsteföretagen, där den stora tillväxten sker, och specifikt även på de små företagen med upp till fem anställda genom Saminvest AB som statsministern tog upp. Det är bra och viktigt för många arkitektföretagare. Arkitekturen ska också hjälpa till att marknadsföra Sverige. Visit Sweden har fått 28 miljoner kronor för att tillsammans med bland andra oss ladda ”Sverigebilden” med arkitektur, design och mode – allt för att få fler turister och besökare att komma hit och på sikt även öka exporten av tjänster och produkter.

Arkitektbranschen är en liten bransch sett till omsättning, men oerhört viktig i relation till de stora och långsiktiga värden som arkitekterna skapar. Den byggda miljön står för 50 procent av det samlade förmögenhetsvärdet i Sverige.

Kulturministern var också den första svenska ministern att inviga den nordiska paviljongen vid arkitekturbiennalen i Venedig. Även statssekreterare Elisabeth Backteman (S) var på plats vid årets biennal för att inviga den svenskproducerade utställningen Forests of Venice. Backteman och Sven-Erik Bucht (S) involverar också arkitekterna och arkitekturen i ett av Näringsdepartementets flaggskepp, Det nationella skogsprogrammet, med en satsning på träarkitektur.

Vi ser också en kommande storsatsning i den forskningspolitiska proposition där bland annat Formas,  Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande får en nyckelroll och en stor förstärkning i resurser för forskning kring hållbart samhällsbyggandet.

Vi behöver prata mer med regeringen om serietillverkade bostadshus och bygglovsbefriade åtgärder – så att det görs på ett så bra sätt som möjligt.

Vågar jag vara hoppfull inför det kommande budgetåret? Ja, jag tror det!

Tobias Olsson är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter

Kommentarer

 • Göran G Lundquist
  september 14, 2016 — 2:53 e m

  Liknar statens intensiva satsning på "Acceptera - arkitekterna" snart 100 år sedan, där Ernst Wigforss och Per Albin Hansson ok-ade satsningen på "funkisperioden", på gott och ont. Den här gången bör arkitektur och produktion bli mer samstämda. Bra jobbat SA-folket.

 • robert lavelid
  september 14, 2016 — 3:09 e m

  Bra jobbat , Tobias och alla andra som hjälpt till i detta arbete. Med vänlig hälsning robert lavelid

 • Daniel Ängmo
  september 15, 2016 — 11:49 e m

  Arkitektur i regeringsförklaringen låter fantastiskt. Leve arkitekturen!

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *