Solidaritetsprojektet – flyktingsituationen och arkitektkåren - Sveriges Arkitekter

boat

Sverige står inför en aldrig tidigare skådad flyktingsituation.

Många arkitekter står i sitt vanliga arbete inför situationen att hjälpa till med att snabbt ordna asylboenden i kommunen eller rusta en gammal byggnad. En del kontor tar emot nyanlända för praktik eller jobb. Vi samlar pengar för att ge till flyktingorganisationer. Många av oss vill gärna hjälpa till men vet inte riktigt hur. Till årets första Arkitekturfrukost den 20 januari bjuder vi in till en öppen diskussion kring vad arkitektbranschen kan göra och hur man som enskild arkitekt, eller kontor, kan hjälpa. 

Joakim Kaminsky, från Kjellgren Kaminsky, som i början av december ordnade de en träff för arbetssökande utrikes födda arkitekter berättar om sin modell KAN (Kontaktyta för arbetssökande nyanlända) som utvecklats ur en vilja att ge mer än pengar.

Anna Ålund, nationell branschstrateg på Arbetsförmedlingen med speciellt fokus på integration och etablering berättar om vilka initiativ som finns och vilka regler man behöver förhålla sig till gällande arbete om man vill hjälpa nyanlända arkitekter. Dessutom tittar vi på några bra exempel på vad man kan göra om man vill engagera sig. 

Anna Ålunds presentation:
Arbetsförmedlingens projekt och stöd

Under frukostseminariet nämndes olika sätt att bistå nyanlända och möjligheter att ta in utrikesfödda arkitekter i företag liksom kontaktuppgifter. Dessa finns samlade på Så visar Sveriges arkitekter solidaritet under respektive flik.


Se seminariet (ca 45 min)