Reserapport: Halvårsträff i Göteborg 2018! - Sveriges Arkitekter

I helgen gick halvårsträffen 2018 av stapeln i Göteborg! Drygt 50 studenter från landets alla arkitekturskolor samlades, utbytte erfarenheter och upptäckte nya sidor av arkitekturen. Här kommer en liten sammanfattning av vad som hände under helgen.

Efter att alla checkat in på vandrarhemmet promenerade vi i samlad trupp till arkitektkontoret Krook&Tjäder där vi bjöds på fika och en presentation av vad de arbetar med.

Efter studiebesöket började det bli dags för middag, vilken serverades i tågvagnen på Chalmers campus. En hög stapel familjepizzor och ett par burkar öl gick åt innan vi överraskades med en tävling anordnad av lokalstyrelsen på BTH. Det var dags för ”På Pedalen” – en frågesport i stil med På Spåret. Efter att våra kunskaper om Göteborgs geografi, namn på olika läppstiftskulörer samt delarna i en klassisk kyrkoplan satts på prov gick ett lag vinnare ur tävlingen, som sedan delade förstapriset – en påse mariannegodis – med alla! Sedan fortsatte kvällen i samma trevliga anda långt in på kvällen. Vi hann också med en rundvandring i A-huset på Chalmers!

Efter en mycket trevlig frukostbuffé på vandrarhemmet inleddes lördagens program med en stadsvandring som utgick från Gustav Adolfs Torg. Längs vägen fick vi se flertalet platser och byggnader som berättade en historia om Göteborgs utveckling – från långt tillbaka och vidare mot det som planeras i framtiden.

Eftermiddagen erbjöd tid att utforska staden på det sätt man behagade. Vissa passade på att slå sig ner och hänga på ett kafé, andra besökte Botaniska Trädgården och några passade på att utforska andra platser i Göteborgsområdet.

Klockan fyra samlades vi på HDK och fick en rundvandring i lokalerna, varpå vi alla deltog i en workshop! Temat var att kombinera olika funktioner som vid första anblick kanske inte passade så bra ihop. Varje grupp fick dessutom ett specifikt arkitektskrå att förhålla sig till. Det var en utmaning! Hur kombinerar man till exempel shopping och härbärge utifrån perspektivet fysisk planering?

Strax efter sex bröt vi för middag och sedan var det fritt att spendera kvällen som man ville. Ett stort gäng drog till Pustervik på konsert och dansade sig igenom hela kvällen!

Efter att vi checkat ut från vandrarhemmet på söndagsmorgonen begav vi oss till konsthallen Röda Sten för helgens sista programpunkt. Där fick vi en visning av den pågående utställningen, med fokus på den samiske arkitekten och konstnären Joar Nangos verk ”European Everything”.

Helgen var otroligt rolig och givande och gav en hel del inspiration till framtida projekt!