Yttrande angående informationscentrum för hållbart byggande

Publicerad: 2022-09-09

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över remiss av utkast till förstudie inför inrättandet av ett informationscentrum för hållbart byggande.

Sveriges Arkitekter yttrar sig härmed över rubricerad remiss. Vi avstår från att kommentera de rent organisatoriska formerna för ett informationscentrum för hållbart byggande med fokus på energieffektiviserande renovering och i stället lyfta fram de informationsbehov och kunskapsluckor som vi ser föreligger hos fler än de i förstudien särskilt utpekade målgrupperna.

Idag utförs på många håll okänsliga energirenoveringar som förvanskar byggnaders uttryck, till exempel klumpigt utförda tilläggsisoleringar eller fönsterbyten där byggnadens uttryck förändras helt eller förstörs.

För det första kan vi inte nog betona vikten av att väga klimatberäknade renoveringsåtgärder mot förväntad energieffektivisering så att endast väl avvägda åtgärder genomförs, och då med så cirkulära lösningar som möjligt för att inte skapa en slit/släng-renoveringsvåg. Även energieffektiviseringsåtgärder måste naturligtvis resurseffektiviseras och utsläppsminimeras samt genomföras först efter sammantagen avvägning där renoveringsåtgärdens klimatpåverkan kan motiveras utifrån driftsfasens tänkta energi- och utsläppsbesparing. Livscykelperspektivet bör således styra vilken typ av åtgärder som rekommenderas och vilka goda exempel som lyfts.

För det andra är det viktigt att energieffektiviseringsåtgärder utförs med kunskap om byggnadskvaliteter och arkitektur så att arkitektoniska eller kulturhistoriska värden i byggnader bevaras eller utvecklas. Idag utförs på många håll okänsliga energirenoveringar som förvanskar byggnaders uttryck, till exempel klumpigt utförda tilläggsisoleringar eller fönsterbyten där byggnadens uttryck förändras helt eller förstörs. Även detta bör kvalitetetssäkras i informationsinsatserna och de goda exempel som lyfts bör vara föredömliga i detta avseende.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen
Yttranden och remissvar

Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen av betänkandet Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun. Förbundet har lämnat synpunkter på de delar som rör gestaltad livsmiljö.
Publicerad:
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad:
Slopade regler ger sämre boendemiljöer
Yttranden och remissvar

Slopade regler ger sämre boendemiljöer

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över regeringens promemoria ”Kravet på anmälan för komplementbostadshus och inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus ska tas bort”. Förbundet avstyrker förslaget i sin helhet.
Publicerad: