Tredje avsnittet av Arkitekturens Vinnare

Publicerad: 2022-10-27

Vad kan vi begripa om den tid som nyss passerat? Vad hände när design och heminredning fick ett uppsving i Sverige på 2000-talet och hur tog arkitekturen sin tydliga, formgivande plats? Det tar Dan Hallemar reda på i podden Arkitekturens vinnare. Nu är avsnitt tre ute och finns att lyssna där poddar finns.

Arkitekturens pris är en podd om Kasper Salin-priset – arkitekturens finaste pris genom tiderna, som dessutom firar sextioårsjubileum. I det tredje avsnittet befinner vi oss i det tidiga 2000-talet. Åren 2005-2012 är en tid då design och främst heminredning expanderar snabbt i Sverige.

Nina Björk skriver en krönika om samtidens ”skitdrömmar”, drömmar om köksbord och omklädningsrum samtidigt som världen brinner. 

Arkitekturen i detta, nästan, decennium tycks också vilja skapa vackrare saker än innan, man vill klä och pryda samtiden i något fint och genomtänkt. När man läser juryutlåtandena om Kasper Salin-vinnarna talas det om ”grafisk skärpa”, ”formmässig skärpa”, ”rika sensuella material”, ”sköna och släta material”, ”det omsorgsfulla men också djärva, det stilsäkra” och ”den poetiska precisionen”.

I avsnittet görs en fördjupning i en av de explicitaste företrädarna för denna tid – Tham & Videgårds Kalmar konstmuseum – som fick priset 2008. Denna svarta trälåda i den stora parken gör som många uppmärksammade hus från den här tiden, den sveps helt i ett uttrycksfullt material. Man promenerar genom byggnaden med Bettina Pehrsson, museichef, och får se vad som fungerar bra och vad som är besvärligt, som tas vidare i ett samtal om Tham & Videgårds arkitektur.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Podd om Kasper Salin-prisvinnaren 2022
Arkitekturpriser

Podd om Kasper Salin-prisvinnaren 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om Merkurhuset, som vann Kasper Salin-priset för 2022.
Publicerad:
Helsingborg, Skövde och Uppsala tävlar om landskapspris
Landmärket

Helsingborg, Skövde och Uppsala tävlar om landskapspris

Landmärket är Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur. I år tävlar Dockanparken i Helsingborg, Hertig Johans torg och gata i Skövde samt Siegbahnsparken i Uppsala. På måndag den 13 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalans prisutdelning i Göteborg.
Publicerad:
Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset
Planpriset

Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset

Park i Borås, sjukhusområde i Malmö, miljonprogram i Nyköping och lek i Örebro. Det är de som tävlar om Sveriges Arkitekters Planpris 2022.
Publicerad: