Tredje avsnittet av Arkitekturens Vinnare

Publicerad: 2022-10-27

Vad kan vi begripa om den tid som nyss passerat? Vad hände när design och heminredning fick ett uppsving i Sverige på 2000-talet och hur tog arkitekturen sin tydliga, formgivande plats? Det tar Dan Hallemar reda på i podden Arkitekturens vinnare. Nu är avsnitt tre ute och finns att lyssna där poddar finns.

Arkitekturens pris är en podd om Kasper Salin-priset – arkitekturens finaste pris genom tiderna, som dessutom firar sextioårsjubileum. I det tredje avsnittet befinner vi oss i det tidiga 2000-talet. Åren 2005-2012 är en tid då design och främst heminredning expanderar snabbt i Sverige.

Nina Björk skriver en krönika om samtidens ”skitdrömmar”, drömmar om köksbord och omklädningsrum samtidigt som världen brinner. 

Arkitekturen i detta, nästan, decennium tycks också vilja skapa vackrare saker än innan, man vill klä och pryda samtiden i något fint och genomtänkt. När man läser juryutlåtandena om Kasper Salin-vinnarna talas det om ”grafisk skärpa”, ”formmässig skärpa”, ”rika sensuella material”, ”sköna och släta material”, ”det omsorgsfulla men också djärva, det stilsäkra” och ”den poetiska precisionen”.

I avsnittet görs en fördjupning i en av de explicitaste företrädarna för denna tid – Tham & Videgårds Kalmar konstmuseum – som fick priset 2008. Denna svarta trälåda i den stora parken gör som många uppmärksammade hus från den här tiden, den sveps helt i ett uttrycksfullt material. Man promenerar genom byggnaden med Bettina Pehrsson, museichef, och får se vad som fungerar bra och vad som är besvärligt, som tas vidare i ett samtal om Tham & Videgårds arkitektur.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Podd om vinnaren av Guldstolen Produkt 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Guldstolen Produkt 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. I det här avsnittet träffar vi Jan Loftén på Glänta design, som vann Guldstolen för årets produkt 2022 för sina utegym.
Publicerad:
Podd om vinnaren av Landmärket 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Landmärket 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om Dockanparken i Helsingborg, vinnare av Landmärket 2022.
Publicerad:
Podd om vinnaren av Guldstolen Interiör 2022
Arkitekturpriser

Podd om vinnaren av Guldstolen Interiör 2022

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om handlar om foajén till Uppsala stadsteater, vinnare av Guldstolen 2022.
Publicerad: