Tredje avsnittet av Arkitekturens Vinnare

Publicerad: 2022-10-27

Vad kan vi begripa om den tid som nyss passerat? Vad hände när design och heminredning fick ett uppsving i Sverige på 2000-talet och hur tog arkitekturen sin tydliga, formgivande plats? Det tar Dan Hallemar reda på i podden Arkitekturens vinnare. Nu är avsnitt tre ute och finns att lyssna där poddar finns.

Arkitekturens pris är en podd om Kasper Salin-priset – arkitekturens finaste pris genom tiderna, som dessutom firar sextioårsjubileum. I det tredje avsnittet befinner vi oss i det tidiga 2000-talet. Åren 2005-2012 är en tid då design och främst heminredning expanderar snabbt i Sverige.

Nina Björk skriver en krönika om samtidens ”skitdrömmar”, drömmar om köksbord och omklädningsrum samtidigt som världen brinner. 

Arkitekturen i detta, nästan, decennium tycks också vilja skapa vackrare saker än innan, man vill klä och pryda samtiden i något fint och genomtänkt. När man läser juryutlåtandena om Kasper Salin-vinnarna talas det om ”grafisk skärpa”, ”formmässig skärpa”, ”rika sensuella material”, ”sköna och släta material”, ”det omsorgsfulla men också djärva, det stilsäkra” och ”den poetiska precisionen”.

I avsnittet görs en fördjupning i en av de explicitaste företrädarna för denna tid – Tham & Videgårds Kalmar konstmuseum – som fick priset 2008. Denna svarta trälåda i den stora parken gör som många uppmärksammade hus från den här tiden, den sveps helt i ett uttrycksfullt material. Man promenerar genom byggnaden med Bettina Pehrsson, museichef, och får se vad som fungerar bra och vad som är besvärligt, som tas vidare i ett samtal om Tham & Videgårds arkitektur.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt poddavsnitt – Att minnas med arkitektur
Arkitekturpriser

Nytt poddavsnitt – Att minnas med arkitektur

Nu finns ett nytt avsnitt ute av podden av Arkitekturens vinnare – podden som berättar historien om sextioårs-jubilerande Kasper Salin-priset. I det här avsnittet vandrar Dan Hallemar förbi två decennieskiften.
Publicerad:
Nytt avsnitt av podden Arkitekturens vinnare
Arkitekturpriser

Nytt avsnitt av podden Arkitekturens vinnare

Det allra främsta som byggts under ett årtionde, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ”Arkitekturens vinnare”. Nu är avsnitt två ute och finns att lyssna på där poddar finns.
Publicerad:
Arkitekturens vinnare i ny podd
Arkitekturpriser

Arkitekturens vinnare i ny podd

Det allra främsta som byggts under ett årtionde, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ”Arkitekturens vinnare”. I första avsnittet gör han stopp i Helsingborg och årets bästa byggnad 2000, när han undersöker 1900-talets sista decennium.
Publicerad: