Sveriges Arkitekters ordförande slutar

Publicerad: 2020-10-27

Sveriges Arkitekters ordförande Tatjana Joksimović slutar. Valberedningen arbetar nu intensivt för att hitta en ersättare innan stämman den 21 november.

Tatjana Joksimović meddelar att hon inte ställer upp för omval som ordförande för Sveriges Arkitekter och slutar med omedelbar verkan. Så här kommentar hon själv om varför hon lämnar sitt uppdrag:

Jag lämnar idag mitt uppdrag som ordförande i Sveriges Arkitekter och kan inte ställa upp för omvalet av två skäl: dels går inte mitt nya jobb ihop med ordföranderollen dels har denna mandatperiod varit intensiv på flera plan och jag behöver lite tid för återhämtning. Beslutet har inte varit lätt, men jag känner mig trygg att lämna stafettpinnen till tf ordförande Fredrik Drotte.

Jag är innerligt tacksam för ett fantastiskt gott samarbete och stolt över det vi har åstadkommit tillsammans med styrelsen, förbundet och våra samarbetspartners under dessa två år. Jag önskar Fredrik Drotte, styrelsen och förbundet all lycka till i det fortsatta arbetet!

Tatjana Joksimović om varför hon slutar.

Valberedningen letar nu efter en ny orförandekandidat att presentera på stämman den 21 november. Valberedningens ordförande Ylva Åberg tycker förstås att det är tråkigt att Tatjana inte kan fortsätta men hyser ändå gott hopp om att hitta en lösning.

– Vi har inlett ett intensivt arbete med att hitta en efterträdare och är övertygade om att kunna presentera en kandidat innan stämman.

Exakt när valberedningen kan presentera ett namn törs Ylva Åberg inte svara på.

– Vi kommer att presentera en kandidat så snart vi har ett sonderat och genomtänkt förslag.

Tatjana Joksimović, arkitekt SAR/MSA har varit förbundsordförande sedan 2019. Tidigare var hon även verksamhetsrevisor (2017–2018) och engagerad i Arkitekt(h)en, Sveriges Arkitekters utskott för jämställdhet och mångfald, där hon var vice ordförande (2015–2016). Tatjana Joksimović slutade som ordförande fredag den 23 oktober.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nytt råd för kulturmiljö ersätter akademi
Torun Hammar, arkitekt SAR/MSA. Foto: Maria Turos.
Arbetsgrupper

Nytt råd för kulturmiljö ersätter akademi

Ett nytt råd för kulturmiljö ersätter den tidigare akademin. Det kommer att ta sig an centrala frågor i utvecklingen avseende den redan byggda miljön. Torun Hammar, nyvald ordförande för rådet, berättar om uppdraget.
Publicerad:
Nya förtroendevalda och förändringar i arbetsgrupper
Arbetsgrupper

Nya förtroendevalda och förändringar i arbetsgrupper

Sveriges Arkitekters styrelse har utsett representanter till förbundets arbetsgrupper och akademier. Nytt för verksamhetsperioden är också att Arkitekt(h)en och Hållbarhetsrådet har slutfört sina uppdrag samt att Akademin för Kulturmiljö i stället blir ett råd.
Publicerad:
Sverige en av vinnarna på Golden Cubes Awards
Arbetsgrupper

Sverige en av vinnarna på Golden Cubes Awards

Järfälla Kultur är bäst i världen på att aktivera barn i planering och att undervisa om arkitektur både i skolan och på fritiden.
Publicerad: