Regeringens lönetröskel hotar konkurrenskraften och välfärden

Publicerad: 2023-10-31

I ett öppet brev till regeringen kritiserar Sveriges Arkitekter tillsammans med samtliga övriga 20 Sacoförbund det nya försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Ladda ner brevet eller läs debattartikeln i Expressen.

Det nya försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare träder i kraft den 1 november. Kravet innebär att arbetskraftsinvandrare måste ha en lön om 27 360 kronir per månad för att kunna arbeta i Sverige. Den 31 oktober skickades ett öppet brev till regeringen, som samtliga 21 Sacoförbunds ordföranden signerat, där förslaget kritiseras hårt.

– Arbetskraftsinvandring är inte ett problem, utan är tvärtom mycket viktigt för Sveriges konkurrenskraft och välfärd, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

Främmande för den svenska modellen

I brevet belyser Sacoförbunden flera problem med det nya försörjningskravet. Dels att det är främmande för den svenska modellen att i lag eller förordning införa en lägstalön som ska gälla arbetstagare som är verksamma i Sverige. Dels kommer det i högsta grad bli ett praktiskt problem på arbetsmarknaden. En lönetröskel är ett hinder i en tid då det behövs en ökad rörlighet inte minst från andra länder in på den svenska arbetsmarknaden.

– Svenska företag behöver kompetent personal för att vara konkurrenskraftiga. Välfärden måste säkra sin kompetensförsörjning. Det behöver också forskningen. Det måste förbli attraktivt att söka sig till Sverige, säger Emina Kovacic.

Branschavtal är bättre

I brevet lyfter Sacoförbunden också risken med att en lönetröskel i lag eller förordning blir för låg eller för hög. En låg tröskel innebär att arbetskraftsinvandrare riskerar sämre lön än andra arbetstagare. En hög tröskel gör det svårt gör arbetsgivare att rekrytera personal, särskilt inom vissa branscher.

– Det är helt enkelt inte möjligt att finna en lönetröskel som passar alla. Branschavtalens bestämmelser är betydligt bättre lämpade med flexibla och anpassade lösningar på en föränderlig arbetsmarknad, säger Emina Kovacic.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Debatt – Kräv att byggbranschen minskar sin klimatpåverkan
Så tycker vi

Debatt – Kräv att byggbranschen minskar sin klimatpåverkan

För att minska de fossila utsläppen måste Boverkets förslag på gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan bli tuffare. Det skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson och Innovationsföretagens förbundsdirektör Elin Lydahl, i en debattartikel i Altinget.
Publicerad:
Cirkularitet måste vara målet
Yttranden och remissvar

Cirkularitet måste vara målet

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Bioekonomiutredningens förslag till bioekonomistrategi. Förbundet är inte emot en bioenergistrategi, men anser att cirkularitet måste vara det övergripande målet.
Publicerad:
Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet
Så tycker vi

Upprop till våra politiker – stå upp för hemmet

I en debattartikel i Alltinget uppmanar Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson politikerna att stoppa Boverkets nya byggregler.
Publicerad: