Nya regler för korttidsarbete

Publicerad: 2021-01-15

Från och med februari 2021 träder nya regler för korttidsstöd i kraft och gäller retroaktivt från 1 december 2020 och som förslaget ser ut kommer stödet till korttidsarbete att förlängas till juni 2021.

Regeringen har beslutat om nya regler för korttidsstöd. Det går dock inte att ansöka om stöd enligt det nya reglerna innan lagändringen träder i kraft i februari. På Tillväxtverkets webbplats hittar du mer information, som även uppdateras löpande när regeringen ger ny information.

De kommande ändringarna i lagen och de redan beslutade ändringarna i förordningen innebär flera skillnader i det nya stödet jämfört med det nuvarande stödet.

Läs om samtliga förslag till ändringar på regerings webbplats.

Enligt förslaget kommer permitteringsnivåerna fortsatt att vara 20, 40 eller 60 procent. Under januari t o m juni kan du även söka stöd för korttidsarbete upp till 80 procent av arbetstiden.

Från december 2020 till och med juni 2021 står staten fortsatt för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen. Lönetaket om 44 000 kronor i månaden kvarstår.

Under stödet 2021 är det inte längre möjligt att ha olika nivåer av arbetstidsminskning under en och samma avtalsperiod på individnivå. Arbetstiden kan fortfarande förläggas fritt under hela avtalsperioden, men perioden kan alltså inte längre omfatta flera olika nivåer av korttidsarbete för en och samma anställd.

Tillväxtverkets webbplats kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du tecknar avtal om korttidsarbete för 2021.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Dags att återgå till arbetsplatsen
Coronapandemin

Dags att återgå till arbetsplatsen

Under coronapandemin har många arbetat hemifrån. Men nu är det dags för många att återgå till arbetsplatsen. Då är det bra att ha en plan över hur det ska gå till.
Publicerad:
Arbetslösheten för arkitekter minskar
Coronapandemin

Arbetslösheten för arkitekter minskar

När pandemin drog in över landet förra året stannade konjunkturen av. Många arkitektkontor var tvungna att korttidspermittera och sedan även säga upp anställda. Men nu ser det ljusare ut och arbetslösheten för arkitekter minskar sakta.
Publicerad:
Att tänka på när du tecknar avtal om korttidsarbete
Coronapandemin

Att tänka på när du tecknar avtal om korttidsarbete

Korttidsarbete innebär att vid en ekonomisk kris kan en överenskommelse träffas mellan arbetsgivare och förbund om att arbetstagare ska gå ner i arbetstid och lön under begränsad tid. Här följer några tips till dig som har kollektivavtal på din arbetsplats och ska teckna ett avtal om korttidsarbete
Publicerad: