Ny kartläggning av arkitekturpolicyer i kommunerna

Publicerad: 2022-03-29

Sveriges Arkitekter har undersökt förekomsten av arkitekturpolicyer i landets kommuner och kan konstatera en mycket positiv utveckling:

  • Hälften av alla kommuner har eller är på gång ta fram en arkitekturpolicy.
  • Var sjunde kommun har en färdig arkitekturpolicy.
  • Antalet kommuner med en arkitekturpolicy har ökat med 50 procent mellan 2019-2021.

Varför gör vi den här undersökningen? Arkitekturpolicyn är kommunens viktigaste strategiska verktyg för en bättre byggd miljö med god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hög kvalitet. Kommunernas ambitioner är helt avgörande för vad som byggs. Vi vet att en arkitekturpolicy kan göra stor skillnad och vill att fler kommuner tar fram en arkitekturpolicy. Därför följer vi sedan 2019 utvecklingen i kommunerna.

Undersökningen visar tyvärr också att tidsbrist hos tjänstepersoner är det vanligaste skälet till att kommunerna inte tar fram en arkitekturpolicy. Endast cirka hälften av kommunerna har en stadsarkitekt. Det skulle behövas fler. Det behövs nämligen både en arkitekturpolicy och en arkitekt i en nyckelroll för ett framgångsrikt strategiskt arbete med arkitektur i kommunen.

Vill du veta mer? Ladda ner policyn som PDF från länklistan

Läs mer i tidningen Arkitekten:

  • Stor ökning av antalet kommuner som har en policy för arkitektur. Läs artikeln.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad:
Slopade regler ger sämre boendemiljöer
Yttranden och remissvar

Slopade regler ger sämre boendemiljöer

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över regeringens promemoria ”Kravet på anmälan för komplementbostadshus och inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus ska tas bort”. Förbundet avstyrker förslaget i sin helhet.
Publicerad:
Debatt – Futtiga förändringar ger sämre bostäder
Så tycker vi

Debatt – Futtiga förändringar ger sämre bostäder

Boverket har återkommit med ett omarbetat förslag till byggregler, men det är inte det omtag som vi hade hoppats på. Det skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.
Publicerad: