Karlstad Årets Arkitekturkommun 2021

Publicerad: 2021-10-12

Karlstad försvarar sin titel och blir Årets Arkitekturkommun 2021, för andra året i rad. Örebro kommer tvåa för tredje året och Skellefteå är nykomling på listans tredje plats. Det visar en rapport som tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Karlstad försvarar sin titel och blir för andra året i rad Årets Arkitekturkommun. Från vänster: André Johansson, HSB, Erik Nilsson, kommunalråd Karlstad, Henrik Sjöberg, stadsarkitekt Karlstad samt Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter.

– Grattis Karlstad, Örebro och Skellefteå! Ni är bäst i landet på att skapa förutsättningar för hållbara miljöer där människor trivs och ni lyckas samtidigt möta bostadsbehovet. Topptrion har på ett föredömligt sätt skapat goda villkor för att utveckla arkitekturen i kommunen och lagt ribban högt för att minska sin klimatpåverkan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Karlstad vinnare två år i rad

Karlstad vinner utmärkelsen Årets Arkitekturkommun är därmed den första kommun som vinner utmärkelsen två gånger. De har de senaste åren klättrat från plats 62, till 45 och 10 till att slutligen stå som vinnare både 2020 och 2021.

Örebro blir tvåa och har varit på podiet samtliga år sedan Årets Arkitekturkommun delades ut första gången. 2017 vann Örebro. Året efter kom kommunen trea och därefter har Örebro varit en stabil tvåa. Ingen annan kommun har uppvisat en så stabil placering i toppen.

Skellefteå är ny på topplistan och därmed också ny på podiet. De har tidigare placerat sig som bäst på plats 30. De är en av de kommuner som vunnit på att frågor om klimatarbetet tillförts bedömningen.

Rapporten – så bedöms kommunerna

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. För att göra utmärkelsen än mer relevant har två klimataspekter lagts till i årets värdering. Det är femte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

– Arkitekturfrågan hamnar tyvärr ofta i skymundan i bostadsdebatten. Det vill vi ändra på genom den här utmärkelsen. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart 100 år sedan. Då var vi först med att bygga moderna lägenheter för vanliga familjer, idag testar vi nya innovativa och hållbara lösningar i HSB Living Lab och har som mål att minska vår klimatpåverkan, både när vi bygger nya bostäder och i vår förvaltningsverksamhet. Målet till 2040 är att ha nettonollutsläpp i hela värdekedjan, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Topp 20

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna (sammanvägt indexvärde inom parentes):

 1. Karlstad (82,6)
 2. Örebro (79,2)
 3. Skellefteå (78,5)
 4. Borås (78,3)
 5. Malmö (74,7)
 6. Tyresö (74,1)
 7. Karlshamn (73,8)
 8. Landskrona (73,7)
 9. Karlskrona (73,3)
 10. Lund (72,9)
 11. Gävle (72,7)
 12. Helsingborg (72,2)
 13. Uppsala (70,6)
 14. Stockholm (70,3)
 15. Borlänge (70,2)
 16. Linköping (69,8)
 17. Västerås (69,7)
 18. Täby (69,7)
 19. Järfälla (69,6)
 20. Nacka (68,3)

Om Årets Arkitekturkommun

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun är en riksomfattande undersökning som bygger på två olika komponenter. Den ena är ett index som är skapat utifrån en enkätundersökning riktad till Sveriges arkitektkår. Arkitekterna bedömer dialogklimatet mellan kommunen och arkitekterna men också arkitekturkompetensen i kommunen. Den andra komponenten bygger på offentlig statistik. Här värderas landets kommuner utifrån förmågan att planera byggande ställt i relation till befolkningsutvecklingen.

Totalt har 788 arkitekter besvarat undersökningen. Den totala rankingen utifrån arkitektkårens omdömen omfattar 75 kommuner. Dessa kommuner har svarat för 78 procent av landets bostadsbyggande de senaste fem åren.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Årets Arkitekturkommun 2023 heter Karlstad
Årets Arkitekturkommun

Årets Arkitekturkommun 2023 heter Karlstad

Den trefaldiga vinnaren Karlstad lyckas kamma hem priset för Årets Arkitekturkommun en fjärde gång och blir vinnaren för år 2023. Karlstad följs tätt av Borås på andraplats och Landskrona på tredje.
Publicerad:
De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023
Årets Arkitekturkommun

De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023

Den 7 november delas priset ut till den kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2023. Redan idag avslöjar vi vilka tio av landets 290 kommuner som har chans att knipa förstaplatsen.
Publicerad:
Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022
Årets Arkitekturkommun

Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022

Karlstad blir Årets arkitekturkommun 2022 och kniper därmed förstaplatsen för tredje året i rad. Landskrona och Borås hamnar tätt efter på prispallen. Det visar en rapport som har tagits fram av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Publicerad: