Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse.
Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Hidemark & Stintzing Arkitekter har genom åren konsekvent tagit hand om kultur- och arkitekturhistoriskt värdefulla byggnader med stor säkerhet och omsorg.
– Nya tillägg och detaljlösningar firar och framhäver ofta materialens egenskaper och står i stark relation till verkets ursprungliga idé. Vi i juryn tänker bland annat på arbetet med Tullgarns slott, Markuskyrkans orgel, Linnéträdgården i Uppsala, Ornäsloftet, bostäder i Järvastaden samt en lång rad privata hus, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Elizabeth Hatz.
Utöver att eftersträva arkitektoniska rum och strukturer som kan hålla över tid och bli en länk i ett längre perspektiv, har kontoret också bidragit till mycket värdefull kunskapsöverföring. Inte enbart för alla som arbetat där, utan även genom utredningar och publikationer för att stärka kunnandet inom arkitekturfältet. Arkitektens Handbok är ett exempel värt att nämnas.
Förutom ordförande Elizabeth Hatz har Guldrummets jury bestått av arkitekter SAR/MSA Mariano Tellechea och Christin Svensson.
Priset utgörs av en summa på 40 000 kr och av ett konstnärligt verk, vanligtvis en skulptur. Spänningen i dynamiken mellan det skulpturala och det arkitektoniska verket kan berika samtalet och ge insikt om de många möjligheterna inom det konstnärliga fält vi delar.
Konstverket som valts ut för 2024 års Guldrumspris är ”Betraktaren” av Karin Lind. Hon är en konstnär och scenograf vars verk berör rumslighet och materialitet. Karin Lind är också ena delen av SIMKA, tillsammans med Simon Häggblom.
Om Guldrummet
Priset delas ut av Stockholms Arkitektförening sedan år 2016. Syftet är att uppmärksamma arkitekturgärningar och verk som låter oss ana vidden, djupet och möjligheterna för arkitekturen som kultur. Priset kan inspirera genom att också uppmärksamma oanade, förbisedda eller till och med bortglömda kunskaper, praktiker och arbetsprocesser som bidrar till att berika vår yrkeskultur och vårt ämne.