Fler måste göra mer för klimatet

Publicerad: 2022-10-10

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 6–2022, av Tobias Olsson.

Vi har just sett en förbluffande valrörelse där klimat- och miljöfrågorna varit obegripligt frånvarande, trots att Europa just genomlidit en rekordartad värmebölja. Men även om politikerna inte vill se förändring, vill arkitektkåren det. Mitt i valrörelsen gick nämligen vårt ekologiska hållbarhetsseminarium av stapeln, med ett fullspäckat och inspirerande program som jobbats fram av våra akademier utifrån förbundets handlingsplan Vägen framåt.

Vi på förbundet gör vårt bästa för att stötta er och bana vägen framåt; till exempel i vår politiska påverkan, kompetensutveckling, tävlingsverksamhet och våra priser.

Vi fick bland annat höra Kristianstad kommuns Per Blomberg presentera en fyrstegsprincip för bostadsplanering. Borås stadsträdgårdsmästare Anton Spets kamp för ett mer långsiktigt perspektiv på stadsgrönska och planeringsverktyg för ekosystemstjänster. Ylva Åberg och Robin Larsson på Fojab om den affär som finns i återbruk och avfallstrappan. Jeanette Nilsson gav oss insyn i LFM30:s klimatberäkningsstugor och rådet att kräva EPD av leverantörer. Erik Stenberg bjöd på ett kunskapslyft om återbruk av betongelement. Tobias Nordström presenterade Spacescapes klimatverktyg för tidiga skeden och planeringen.

De gör skillnad. Men fler måste göra mer för att rädda vårt klimat och vår miljö. Alla kan absolut inte göra allt men alla kan definitivt göra något bättre än idag.

Vi på förbundet gör vårt bästa för att stötta er och bana vägen framåt; till exempel i vår politiska påverkan, kompetensutveckling, tävlingsverksamhet och våra priser.

Ni arkitekter har en nyckelroll i samhällsbyggnadssektorn, och ni jobbar i hela skalan. Planen, landskapet, byggnaden, interiören. Som byggherrens eller kommunpolitikerns bästa rådgivare. I klimat- och miljöomställningen har ni en stor möjlighet att göra skillnad. Att få större inflytande och mer makt.

Det är den traditionella arkitektrollen vi ser komma tillbaka. Att förvalta och utveckla det redan byggda, och då och då bygga nytt. Visst, det kommer innebära färre uppdrag med att projektera nya byggnader. Men att tänka nytt kring det som redan finns är också arkitektarbete och här finns det också affärer.

Vägen framåt är att lämna en fossil parentes i historien bakom oss. Och någon måste leda den omställningen, tänka system och gestalta det. Vem gör det bäst månntro?

Tobias Olsson
Förbundsdirektör

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Land ska med lag byggas
Krönika

Land ska med lag byggas

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 4–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad:
Tack för ert engagemang
Krönika

Tack för ert engagemang

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 3–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad:
(Arbets-)livet efter krisen
Krönika

(Arbets-)livet efter krisen

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 2–2024, av Tobias Olsson.
Publicerad: