Designbranschen enas för ett hållbart samhälle

Publicerad: 2021-02-03

Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Syftet är sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt.

Design har en nyckelroll i omställningen mot ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera kraften hos svenska arkitekter, modeskapare, forskare och formgivare vill Swedish Design Movement ta en drivande roll för att minska vår del av världens miljöpåverkan.

Målet är att stärka omvärldens nyfikenhet på svensk design och bidra till en ökad efterfrågan på hållbara varor och tjänster från Sverige. Ett första steg är att synliggöra designnationen Sverige med gemensam kommunikation som lyfter innovativa, banbrytande företag och aktörer från olika designområden och delar av landet.

Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Sveriges Arkitekter, Svensk Form, Swedish Fashion Association och Trä- och möbelföretagen samt flera svenska städer, regioner och företag.

Programmet under Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week är ett tillfälle att visa på hur svensk design med gemensam kraft kan hjälpa till i omställningen mot ett hållbart samhälle. Svensk design har alltid tagit avstamp i människors livsvillkor. Nya former av produktionsprocesser, material och tekniska innovationer förändrar människors vardag, gynnar den inhemska tillverkningsindustrin och gör en hållbar produktionskedja möjlig.

Ett exempel är arkitektbyrån White Arkitekters Sara kulturhus som snart står klart i Skelleftå – ett 20 våningar högt hus byggt helt i trä enligt den senaste högteknologiska ingenjörskonsten.

Genom att mobilisera kraften hos svenska arkitekter, modeskapare, forskare och formgivare vill Swedish Design Movement ta en ledande roll för att minska branschens miljöavtryck och visa vägen framåt.

Under Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week 8–14 februari medverkar Swedish Design Movement i utställningar, panelsamtal och seminarier.

Om Swedish Design Movement

Swedish Design Movement är ett regeringsinitiativ som syftar till att sätta Sverige på den internationella designkartan och bidra till ökad export. Satsningen samlar svenska designföretag som drivs av övertygelsen att design spelar en avgörande roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Genom att lyfta fram banbrytande aktörer inom design, arkitektur och mode stärker vi omvärldens nyfikenhet på svensk design och bidrar till en ökad efterfrågan på hållbara varor och tjänster från Sverige.

Swedish Design Movement är en del av regeringens export- och investeringsstrategi och leds från och med 2021 av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association, Trä- och möbelföretagen samt svenska städer, regioner och andra partners.

Då uppdraget är nytt för Svenska institutet och ett omtag görs kring hela satsningen, kommer Swedish Design Movement att nylanseras under Stockholm Design Week (8-14/2) and Stockholm Fashion Week (9-11/2) genom samtal, seminarier och andra evenemang.

Dessutom kommer ett ”toolkit” på Sharing Sweden under nästa vecka, med material som svenska utlandsmyndigheter, företag, regioner och andra kan använda i sin kommunikation om designlandet Sverige.

Läs mer här och anmäl dig till Swedish Design Movement nyhetsbrev för att ta del av de senaste nyheterna nu och framöver.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Dystert och osäkert i konjukturmätning
Branschrapport

Dystert och osäkert i konjukturmätning

Det är få positiva indikatorer i Sveriges Arkitekters första konjunkturenkät för i år. Osäkerheten inför framtiden är stor.
Publicerad:
Optimismen viker bland arkitektföretagarna
Branschrapport

Optimismen viker bland arkitektföretagarna

I Sveriges Arkitekters branschrapport pekar konjunkturpilarna åt olika håll. Efter ett starkt 2021 är företagarna mindre optimistiska inför framtiden. Samtidigt faller omsättning, beläggning och vinst från höga nivåer och arbetslösheten är fortsatt låg.
Publicerad: