Debatt – Boverkets ambitioner är för låga

Publicerad: 2022-05-16

De siffror Boverket visar är dåliga nyheter för barns välmående, men verket duckar för de uppenbara slutsatserna. Om vi ska kunna ge barn tillräckligt mycket plats för rörelse måste vi ställa bindande krav på skolgårdars storlek. Det skriver Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter, i en replik till en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Skolgårdar fortsätter att krympa. Över 40 procent av eleverna har skolgårdar som är mindre än Boverkets rekommendationer. Skollagens krav på en likvärdig skola uppfylls inte när det är stora skillnader mellan hur mycket plats barnen har att röra sig på. Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren och Per Nilsson, ordförande i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, lyfter genom SCB:s senaste kartläggning hur förutsättningarna för barns välmående försämras. Det tackar vi för.

Dagens regler för lek och utevistelse på förskole- och skolgårdar behöver skärpas. Att Boverket har engagemang i frågan är utmärkt. Dess förslag att verket självt ska få ställa bindande krav är ett bra första steg, men Sveriges Arkitekter vill gå längre.

Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Efter att ha gjort dessa oroväckande observationer orkar dock inte Boverket dra de rätta slutsatserna. Ambitionerna är för låga när dess krav på regeringen är att genom en regeländring ställa krav på gårdars kvalitet, men att ducka för kravet på kvantitet. Om Boverket på riktigt ska kunna reglera förskole- och skolgårdar måste reglerna vara tuffare. Det är ju minskande ytor som är problemet – att enbart vilja reglera kvalitet räcker inte i det här fallet.

Dagens regler för lek och utevistelse på förskole- och skolgårdar behöver skärpas. Att Boverket har engagemang i frågan är utmärkt. Dess förslag att verket självt ska få ställa bindande krav är ett bra första steg, men Sveriges Arkitekter vill gå längre. Vi kräver att verket även ska kunna ställa krav på gårdarnas storlek.

Vad för lite fysisk rörelse gör för barns hälsa, välmående och inlärning är väl utforskat och känt. Barns rörelse tar plats. Nu höjer vi ambitionerna och ger skol- och förskolebarn de ytor de behöver!

Tobias Olsson
Förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler
Yttranden och remissvar

Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över tre av Boverkets extraremisser med förslag till föreskrifter om nya byggregler. Förbundets kritik från förra året kvarstår.
Publicerad:
Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen
Yttranden och remissvar

Ja till gestaltad livsmiljö i Kultursamverkansmodellen

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen av betänkandet Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun. Förbundet har lämnat synpunkter på de delar som rör gestaltad livsmiljö.
Publicerad:
Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden
Yttranden och remissvar

Byggen behöver vara aktsamma om natur- och kulturvärden

Sveriges Arkitekter har besvarat remissen på Regeringskansliets promemoria om Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder. I promemorian föreslås att regler om aktsamhet införs i plan- och bygglagen. Sveriges Arkitekter är positiva.
Publicerad: