Debatt – Boverkets ambitioner är för låga

Publicerad: 2022-05-16

De siffror Boverket visar är dåliga nyheter för barns välmående, men verket duckar för de uppenbara slutsatserna. Om vi ska kunna ge barn tillräckligt mycket plats för rörelse måste vi ställa bindande krav på skolgårdars storlek. Det skriver Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter, i en replik till en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Skolgårdar fortsätter att krympa. Över 40 procent av eleverna har skolgårdar som är mindre än Boverkets rekommendationer. Skollagens krav på en likvärdig skola uppfylls inte när det är stora skillnader mellan hur mycket plats barnen har att röra sig på. Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren och Per Nilsson, ordförande i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, lyfter genom SCB:s senaste kartläggning hur förutsättningarna för barns välmående försämras. Det tackar vi för.

Dagens regler för lek och utevistelse på förskole- och skolgårdar behöver skärpas. Att Boverket har engagemang i frågan är utmärkt. Dess förslag att verket självt ska få ställa bindande krav är ett bra första steg, men Sveriges Arkitekter vill gå längre.

Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Efter att ha gjort dessa oroväckande observationer orkar dock inte Boverket dra de rätta slutsatserna. Ambitionerna är för låga när dess krav på regeringen är att genom en regeländring ställa krav på gårdars kvalitet, men att ducka för kravet på kvantitet. Om Boverket på riktigt ska kunna reglera förskole- och skolgårdar måste reglerna vara tuffare. Det är ju minskande ytor som är problemet – att enbart vilja reglera kvalitet räcker inte i det här fallet.

Dagens regler för lek och utevistelse på förskole- och skolgårdar behöver skärpas. Att Boverket har engagemang i frågan är utmärkt. Dess förslag att verket självt ska få ställa bindande krav är ett bra första steg, men Sveriges Arkitekter vill gå längre. Vi kräver att verket även ska kunna ställa krav på gårdarnas storlek.

Vad för lite fysisk rörelse gör för barns hälsa, välmående och inlärning är väl utforskat och känt. Barns rörelse tar plats. Nu höjer vi ambitionerna och ger skol- och förskolebarn de ytor de behöver!

Tobias Olsson
Förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Debatt – dåligt förslag om studentbostäder
Så tycker vi

Debatt – dåligt förslag om studentbostäder

Att komma på besök och inte kunna röra sig i studentbostaden kan inte kallas besökstillgängligt. Det skriver Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter och Titus Fridell, Saco studentråd, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Publicerad:
Studentbostäder får inte bli hur små som helst
Yttranden och remissvar

Studentbostäder får inte bli hur små som helst

Sveriges Arkitekter yttrar sig över Boverkets rapport om lättnader i byggkraven för studentbostäder. Förbundet avstyrker förslaget då de bostäder som skulle kunna byggas inte uppfyller vad som på global nivå definieras som skälig levnadsnivå.
Publicerad:
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara
Så tycker vi

Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara

I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete kring arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Publicerad: