Akutstöd till arkitektstudenter från Ukraina

Publicerad: 2022-04-05

Många arkitektstudenter från Ukraina söker sig nu till arkitektutbildningar i andra länder. Sveriges Arkitekter gör därför en akut insamling av stöd för studenter som söker skydd på arkitektskolor i närliggande länder.

Swisha till nummer 123 207 95 98 och lämna ditt bidrag. Tack!

Swisha till nummer 123 207 95 98. Kontrollera att det står Sveriges Arkitekter som mottagare. Du behöver inte skriva något i meddelandefältet.

I anslutning till Arkitekturgalan 2022 gör vi en riktad insamling som går oavkortat till Konstakademin i Vilnius så att de kan erbjuda fler boenden och tillfälliga stipendier så att arkitektstudenter som flyr från Ukraina kan fortsätta sina studier där.

Arkitektstudenter är en liten grupp bland alla flyktingar från Ukraina, men som arkitekter har vi ett särskilt ansvar för att ge dem en möjlighet att i trygghet kunna fortsätta sina studier. Att Konstakademin i Vilnius har möjlighet att erbjuda dem en studieplats så snabbt är en unik möjlighet för oss att göra en välriktad och effektiv insats.

Till hösten verkar Sveriges Arkitekter tillsammans med arkitektutbildningarna i Sverige för att högskolor och universitet i Sverige ska få extra resurser inom det statliga anslaget för att ta emot dessa studenter på flykt. Det kan då avlasta skolor som Konstakademin i Vilnius. Men till dess är frivilliga insatser som denna nödvändiga.

Insamlingen är ett samarbete mellan Sveriges Arkitekter och de svenska arkitektutbildningarna.

Emina Kovacic, ordförande Sveriges Arkitekter
Katja Grillner, ordförande Arkitekturakademin i Sverige och prefekt vid arkitektutbildningen på KTH.
Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

Stort tack för ditt bidrag!

Bakrund

Den 17 mars tog det nordisk-baltiska nätverket för arkitektutbildningar emot ett nödrop från Konstakademin i Vilnius om akutstöd för att ta emot alla de arkitektstudenter som nu söker sig till deras utbildning. De hade då redan fått över 120 ansökningar från arkitektstudenter i Ukraina.

Den 5 april har de tagit emot 13 och accepterat ytterligare 24 som de erbjuder gratis husrum och ett månadsunderhåll på 200 euro under 3 månader. De beskriver att de studenter som kommer bara har de kläder de går i och mycket begränsade egna medel.

De är nu beredda att erbjuda skydd till fler studenter om de får ekonomiskt stöd. Därför har de skickat en vädjan om att stötta deras insamling till det nordisk-baltiska nätverket av arkitektutbildningar.

In English

We are currently receiving multiple applications from the Ukrainian students, who cannot continue their education at art and design institutions in Ukraine due to the ongoing cruel war, taking away hundreds of lives. They are forced to leave their homes and seek a safe place to live and continue their studies.Unfortunately, we do not have enough internal funds to support all of them, so as a result Vilnius Academy of Arts opened a fundraising account yesterday and started reaching out to our educational, business and social partners as well as our Academy community.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Bli mentor för en nyanländ arkitekt
Medlem

Bli mentor för en nyanländ arkitekt

Bli mentor i höst. Vi erbjuder sju platser till ett mentorprogram för nyanlända arkitekter. Ta chansen att hjälpa en arbetssökande arkitekt med utländsk utbildning och samtidigt ger er båda chansen att stärka era nätverk, få ökad självinsikt och stärkt självförtroende.
Publicerad:
Stötta Ukraina och demokratin
Medlem

Stötta Ukraina och demokratin

Sveriges Arkitekters förbundsordförande Emina Kovacic uppmanar alla att göra vad vi kan för att stötta Ukrainas befolkning och bidra till att öka demokratin runt om i världen.
Publicerad: