Paradiset. Arkitektkontor: 02landskap. Foto: Måns Berg.

Paradiset – nominerat till Landskapsarkitekturpriset 2020

Paradiset i Vallastaden i Linköping är en av fyra som kan vinna Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Varje vecka fram till galan presenterar vi de nominerade projekten i de olika priskategorierna tillsammans med olika nyheter, filmer och röster. Följ med på resan när årets bästa arkitektur ska prisas – registrera dig nu!

Paradiset
Arkitektkontor: 02landskap
Byggherre: Linköpings kommun

Klicka på bilderna för att se dem större.

Juryns motivering

“En färgglad träportik välkomnar oss till Paradiset, en ny slags park med odlandet i centrum. Här kan besökaren följa odlingarnas variationer genom årstiderna, förstå hur grönsaker och frukt blir till, se hur en äng blommar. Parken har en slående enkel form – men ett rikt innehåll som gynnar en mångfald av organismer, både under och ovan mark.

Stämningen är drömsk, som från en annan tid. Ett landskap med kullar och ängar ramar in parken mot omgivande, storskalig jordbruksmark. Smala stigar löper i fria former över kullarna och skapar kontakt med världen utanför. Fruktlundar varvas med annan odling längs en mittgång som löper som en ryggrad genom parken. De prunkande odlingslotterna bildar små gemenskaper, där odlare och parkbesökare kan mötas. Även material och möblering bidrar till känslan av enkelhet; det är genomgående grus, gräs, slamfärgade redskapsskjul, enstaka lekredskap och små torgstånd i trä för barnen.

Den anspråkslösa gestaltningen inspirerar till ett friare samspel mellan människa och natur. Här kan man bara vara, odla eller ställa till med stora marknader och fester. Paradiset är en plats som kommer att växa tillsammans med de som brukar den.”

Projektfakta

Ansvariga

 • 02landskap, gestaltning, projektering och uppföljning under byggskedet.
 • Uppdragsansvarig arkitekt SAR/MSA Ulrika Gunnman
 • Kvalitetsansvarig landskapsarkitekt LAR/MSA My Lekberg Hellström.
 • Handläggande landskapsarkitekter LAR/MSA Linda Ekman och Emelie Melin.
 • Medverkande landskapsarkitekter LAR/MSA Sabina Richter, Hanne Nilsson, landskapsarkitekt Anton Svanholm och landskapsarkitekt MSA Emma Skottke.

Byggherre

 • Linköpings kommun genom Leif Lindberg, stadsbyggnadsdirektör.

Medverkande

 • Linköpings kommun: Henrik Lamberthz, projektledare under projektering och byggskede. Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare.
 • Okidoki: Arkitekter SAR/MSA Rickard Stark, Martin Nordahl, Christina Silfverhielm. Paradiset var en del av den övergripande strukturen i det vinnande förslaget “Tegar” i tävlingen om Vallastaden 2017. Koncept och kvalitetssäkring som områdesarkitekter.
 • Lennart Forsman, Ramböll, konstruktion.
 • Jan Erik Wallerstedt, Belpro, belysning.
 • Martin Lindberg, Lindberg Markkonsult, dagvatten.
 • Jörgen Rosenlöf, Rosenlöf projekt och byggledning, markingenjör

Adress: Vallastaden, Linköping.

Projektkostnad: 20 miljoner kronor.