Nordisk Djungel. Arkitektkontor: Edge of Landscape. Foto: Susanne Sixtensson.

Nordisk Djungel – nominerat till Landskapsarkitekturpriset 2020

Nordisk Djungel i stadsparken i Lund är en av fyra som kan vinna Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Varje vecka fram till galan presenterar vi de nominerade projekten i de olika priskategorierna tillsammans med olika nyheter, filmer och röster. Följ med på resan när årets bästa arkitektur ska prisas – registrera dig nu!

Nordisk Djungel
Arkitektkontor
:  Edge of Landscape 
Byggherre: Lunds kommun

Klicka på bilderna för att se dem större.

Juryns motivering

“Nordisk djungel, den omarbetade sydliga entrén till Lunds stadspark, är ett lyckat exempel på hur en historisk park kan förnyas med varsamhet, kunskap och inlevelse. Djungeln är ett stämningsfullt tillägg till stadsparken, där topografin utnyttjas för att både skapa en spännande parkentré och en rogivande vistelseplats vid vatten.

Med känslig hand har parken kompletterats med nya skiffergångar, frodiga planteringar, vattenfall, bryggor och stenblock. Vattenfallet leds över en väldig skiffermur som förenar parkens övre och nedre del och blir ett anslående blickfång på håll. Upphöjda träspänger ger besökaren närkontakt med ormbunkar, magnolia och storbladiga perenner. Tilläggen är fantasifulla och oväntade, samtidigt som de visar djup samhörighet med resten av stadsparken.

Materialen är genomgående väl valda och ny möblering skickligt inplacerad för att underordna sig landskapet. Det sammantaget väl genomförda projektet vittnar om ett gott samarbete mellan arkitekt, beställare och utförare.

Parken är ett utsökt exempel på klassisk trädgårdskonst i nutida tappning, med vackra växtkompositioner och ett finstämt samspel mellan vatten, trä och sten. I en tid när många historiska parker står inför upprustning är Nordisk djungel en förebild.”

Projektfakta

Ansvariga

  • Ansvarig landskapsarkitekt LAR/MSA Jonas Jiborn.
  • Landskapsarkitekt LAR/MSA Susanne Sixtensson och landskapsarkitekt MSA Ann-Sofie Larsson.

Byggherre

  • Lunds Kommun, tekniska förvaltningen, park- och naturavdelningen: Planering och gestaltning genom landskapsarkitekt MSA Clara Lundqvist och landskapsarkitekt LAR/MSA Karin Sjölin.

Medverkande

  • Lars Brobeck, Lunds kommun, parkintendent.
  • Martin Igheden, Markentreprenad, markentreprenör.
  • Magnus Hansson, Byggros.
  • Sebastian Bengtsson och Staffan Åkerlund, Kraftringen belysningskonsulter.
  • Bengt Petterson, Structor, brokonstruktör.
  • Mats Kronqvist, Hifab, byggprojektledare.

Adress: Stadsparken, Högevallsgatan 2 i Lund

Projektkostnad: 12 miljoner kronor.
Gestaltning och projektering landskap: 900 000 kronor.