Anders Franzéns park. Arkitektkontor: AJ Landskap. Foto: Kasper Dudzik.

Anders Franzéns park – nominerat till Landskapsarkitekturpriset 2020

Anders Franzéns park i Hammarby sjöstad i Stockholm är en av fyra som kan vinna Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Varje vecka fram till galan presenterar vi de nominerade projekten i de olika priskategorierna tillsammans med olika nyheter, filmer och röster. Följ med på resan när årets bästa arkitektur ska prisas – registrera dig nu!

Anders Franzéns park
Arkitektkontor
: AJ Landskap
Byggherre: Stockholms stad

Klicka på bilderna för att se dem större.

Juryns motivering

“En graciöst böljande park har anlagts längs branten mellan Danviksklippans fyrtiotalspunkthus och den nya kvartersstaden vid Henriksdalshamnen i Stockholm. Den är en sinnlig och vacker upplevelsepark för alla åldrar, full av intresseväckande detaljer och smårum att utforska.

Parken ger barnen generöst utrymme för lek i en tid när gott om plats i offentliga rum blivit en bristvara. Vajande gräs, en sandlådestrand och ett nybyggt skeppsvarv i barnstorlek väcker upptäckarglädjen till liv hos både stora och små. Med sittplatser väl integrerade med lekytorna kan vuxna sitta avskilt men ändå vara närvarande. För större barn och ungdomar finns skejtparken strax intill.

Material och detaljer är ovanligt genomarbetade för att handla om ytor för unga. Svängda rostfärgade metallräcken blir till en båtreling och de robusta gångytorna i betong med sjöstensmönster liknar en stiliserad havsbotten.
Tack vare uppfinningsrikedom och skicklig gestaltning har en undanträngd plats intill en motorväg blivit till ett nytt utflyktsmål i staden.”

Projektfakta

Ansvariga

  • Ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Brita Holmberg och Anders Jönsson.
  • Medverkande landskapsarkitekter LAR/MSA: Lin Normark, Karin Arver och Maria Norén.

Byggherre

  • Exploateringskontoret, Stockholms stad genom Mats Rådberg.
  • Ansvarig landskapsarkitekt Kristina Menyes.

Medverkande

  • Tor Svae, konstnärlig ledare, temalekplats “varv”.
  • Lena Hildeman, Bjerking, ljussättning.
  • Agnieszka Masalska, Bjerking, projektering el.
  • Entreprenör: Peab anläggning.

Adress: Henriksdalshamnen, Hammarby sjöstad.

Projektkostnad: Cirka 32 miljoner kronor.