Nominerade till Guldstolen 2017 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

En tydlig trend inom inredningsarkitekturen 2017 är att inomhusmiljön efterliknar stadens rum. Bio, jobb och kultur är inredningarna som kan få Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur. Juryn har valt att nominera Alingsås kulturhus samt biograf Sture och kontorshotellet Alma i Stockholm.

Priset delas ut på Arkitekturgalan 28 november – boka din biljett här

– Bland de intryck vi fått från årets studiebesök har vi sett några tendenser, som visar på den gemensamma grund som arkitekter för alla skalor delar. Mer känslomässigt färgade miljöer, mindre kliniskt vitt, starkare samspel med konstnärliga strategier och ett mer sömlöst och sofistikerat hållbarhets- och tillgänglighetstänkade märks tydligt, säger juryns talesperson Malin Zimm, arkitekt och omvärldsanalytiker på White.

Ladda ned högupplösta bilder och hela pressmeddelandet här

Alingsås Kulturhus

Foto: Åke E:son Lindman

Juryns motivering: Alingsås Kulturhus återinvigdes i juni 2016 efter en renovering där biblioteket får större utrymme, konsthallen en tydligare relation till entrén och arbetsplatser samlas i en öppen del av ett våningsplan. Passager, trappor samt informations- och funktionskiosker är utförda av perforerad plåt och enkla stålramverk. De har lackats i vägledande kulörer, en för varje verksamhet, vilket skapar igenkänning och variation. Hållbara beslut har satt sin prägel på helheten. Befintliga betonggolv har frilagts, specialritade plywoodmöbler medverkar till en oöm harmoni, och konferensstolarna har klätts om i samstämd palett. Enhetlighet och lekfullhet förenas i en för offentliga miljöer ovanligt energigivande atmosfär. Alingsås kulturhus sprider vardagsrumskänsla och gör kulturen närvarande långt utanför öppettider och ytterväggar.

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Beställare: Sparbanken Alingsås genom Anders Samuelsson
Arkitekt: Bornstein Lyckefors
Team: SAR/MSA Johan Olsson (ansvarig), SAR/MSA Per Bornstein och Andreas Lyckefors, Jenny Andersson Höfvner (handläggande arkitekt), Joel Gödecke (medverkande arkitekt), MSA Johan Häggqvist (medverkande arkitekt), Emelie Johansson (projektkoordinator)

Alma

Foto: Åke E:son Lindman

Juryns motivering: Kontorshotellet Alma i Stockholm rymmer en stor variation av arbetsplatser fördelade på flera våningsplan runt en inglasad kvartersgård. Där andra ”arbetsklubbar” för mobila urbana egenföretagare ofta faller in i scenografisk brokighet, har arkitekterna istället skapat en mer tonad trivsel, bruksmässig och elegant. Den hänvisar subtilt till traditionella interiörer med mycket fast inredning. Inredningsarkitekturen bygger på enkla koder som skapar en sammanhållen variation, överförbar till sinsemellan mycket varierande rum. En kod styr hantering av vertikala ytor, som utgörs av väggspeglar och listverk av standardreglar, som kan varieras i djupled och bilda infällda hyllor. Allt är målat i välstämda skymningsfärger som spelar mot golvets kod: klinker i subtilt skiftande fiskbensmönster. Den balanserade värdigheten utgör en tålig grund för konst och expressiva tillägg.

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Beställare: Alma genom Anna Behring Lund och Fredrik Carlström
Arkitekt: Tham & Videgård Arkitekter
Team: arkitekter SAR/MSA Bolle Tham och Martin Videgård (ansvariga), arkitekt SAR/MSA, MAA Oskar Lundahl, arkitekt SAR/MSA Linda Högberg Andersson och arkitekt MSA Samuel Vilson, Tham & Videgård Arkitekter, Johanna Nordlund, Hilding Norstedt och Magnus Forshällen, Incoord, Staffan Bengtsson, Brandskyddslaget, Milan Milovanic, Kökspennan, Ingemar Ohlsson, Audi Data Lab samt Vyautas Gecevicius och Dainius Sulskus, BST Bygg

Biograf Sture

Foto: Johan Fowelin

Juryns motivering: Foajén till Sture i Stockholm fick ett lyft för att spegla biografens kvalitetsprofilerade program. Biobesöket har fått en festlig men värdig upptakt utan den traditionellt sammetstyngda estetiken. Foajén har en luftig utomhuskänsla med rymd och svala färger. Arkitekterna förenar vardagsmagi med respekt för befintliga kvaliteter, och låter det detaljerade trätaket och det blanka stengolvet ge tyngd åt de drömskare inslagen i inredningen, som kassapaviljongens cirkuskänsla. Marge har förlängt kvaliteterna in i den nya inredningen, med respekt för detta rum som sedan 1920 fungerat som biofoajé. Skinnsofforna vandrar elegant ner längs det sluttande planet. Ornamentiken sitter som pärlhalsbandet på en gammal tant. Detaljerna har alltid funnits där, snygga och trygga, i en miljö som får alla att känna sig upprymda och förväntansfulla.

Foto: Johan Fowelin

Foto: Johan Fowelin

Beställare: SF Bio genom Marie Öhman
Arkitekt: Marge
Team: arkitekter SAR/MSA Louise Masreliez (ansvarig), Ethem Erdogan och Selma Udriot Johansson, arkitekt SIR/MSA Eva Falk, arkitekt SAR/MSA Lina Björn samt inredningsarkitekt MSA Santhi Felldin, Marge Arkitekter och arkitekt SAR/MSA Björn Aaro, Aaro Arkitektkontor