Nominations for the Kasper Salin prize 2018 - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

The nominations for the Kasper Salin prize 2018:

79&Park

Architects: BIG: Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer, Jakob Lange,Per Bo Madsen
Client: Oscar Properties: Oscar Engelbert, CEO, Herman Persson, Head of Design
Other contributors: BIG: Architects Cat Huang, Enea Michelesio, Agata Wozniczka, Borko Nikolic, Christin Svensson. Projit: Building engineers Peter Bergvall, Anders Pettersson, Linda Landin. Aj Lanskap: Jan Adolph, Coordinating landscapearchitect
Programme: Housing, preschool and shops. New construction

Foto: Laurian Ghinitoiu

Foto: Laurian Ghinitoiu

Jury motivation:
A new apartment block comprising a preschool and shops constitutes an architectural landmark. Green qualities inspire and challenge conventional housing construction. With a consistently implemented concept based on a system of a restricted number of “building blocks”, great internal and external variation is created. Great attention to individual design solutions has provided the neighbourhood with 164 unique residential units, of a total of 168. The private roof terraces form a green, rolling roof landscape, inspired by the open fields of Gärdet which visually connects the building with its surroundings. The cedar-clad façade inscribes itself elegantly into the landscape and, despite its size, lends the project a small-scale expression. Expertly managing different urban contexts, 79&Park examines what housing means today and is an interesting development of the traditional neighbourhood. 

Hamra Studio Residence

Architect: Anna Chavepayre, Collectif encore
Client: Birgitta and Staffan Burling
Others: Allan Wahlby, building contractor

Foto: Michel Bonvin

Foto: Michel Bonvin

Jury motivation:
The building, a newly constructed studio residence in southern Gotland, has been given an unusual, personal expression. The architecture creates a diversity of spatial qualities both indoors and outdoors. Several of the building’s façades can be opened, making the house accessible from multiple directions. The constructor’s wish that the house render possible a number of specific situations provides several interesting connections. The potential multi-usage of the rooms also includes, for certain rooms, public and collective use, while others are designated with more sensual values in mind. The façade is plastered in accordance with local regulations and the interior is also finished in the same material and colour. In contrast, a refined wooden volume creates visual and functional relationships between the different floors and areas of the building. The details are well-thought out and implemented with great care and skill. The house’s inspiring tactile dimension is a result of an active collaboration between architect, constructor and client.

Malmö Saluhall

Architect: Wingårdh Arkitektkontor, Gert Wingårdh (responsible), Joakim Lyth (commission responsible), Maria Lyth (managing architect).
Client: Fastighets AB Malmö Gäddan 9, Nina Totté Karyd and Martin Karyd
Other contributors: Gustaf Wennerberg, architect, Ulrika Davidsson, Andre Pihl, Erik Holmgren, engineers.
Programme: Renovation and extension, newly-opened market hall

Foto: Andre Pihl

Foto: Andre Phil

Jury motivation:
In an evolving area, an abandoned 19th-century warehouse has been transformed into a market hall, a new destination in the city. Employing small means and a clever use of a complex plot in Malmö’s old harbour area, the warehouse has been converted into a central trading and meeting place. By respectfully utilising the existing brick structure and making careful additions, the architecture creates conditions for a new lease of life. The extensions interact with the older structure, elevating and refining the existing qualities. Inside, generous open spaces have been created, which are functional for traders, restaurateurs and visitors. In order to retain an industrial expression, the brick architecture has been supplemented with additions in stainless steel. A seemingly unappealing space, located between the extension and a parking garage, has become an attractive outdoor space with pedestrian areas that add urban qualities. With its small-scale, informal character and strong personality, the Saluhall creates a new social space in the city.

The New Nationalmuseum

Architects: Wingårdhs and Wikerstål arkitekter: Gert Wingårdh, Josefin Larsson with Erik Wikerstål, Tengbom arkitekter.
Client: Statens Fastighetsverk: Cecilia Brännvall, Torun Hammar
Other contributors: Wingårdhs: Stefano Mangili, Architect and Engineers Andreas Stålberg, Stefan Nilsson. Sweco: Ewa Karawajczyk. BDAB: Tomas Engdahl. Nationalmuseum: Birgitta Castenfors, Helena Kåberg, Fredrik Eriksson. Projektbyrån: Jan Johansson. Skanska: Fredrik Johansson.
Programme: Renovation and extension of Nationalmuseum

Rendering: Wingårdhs

Foto: André Phil

Foto: André Phil

In the historic environment that is Nationalmuseum, the restoration, comprising renovations and extensions, constitutes a low-key and at the same time powerful expression of its time. The project is complex and its architectural strength – restoring, coordinating and simplifying within an existing structure – brings new qualities to the interior. Employing subtle means, spaces as well as movements throughout the building are elucidated. Contact with the surroundings and between the various areas of the building is visually and physically enhanced. Adjusted floor levels, a lift tower and new glass roofs covering the two existing atria, which now receive natural daylight, are the major changes. While adapting to the historical context, the finely balanced additions are provided with a contemporary design. The attention to detail, the selection of materials and an artisanal execution inscribes itself expertly into the older building’s context. Innovative solutions – constructive, technical and acoustic – provide the building with functional and decorative qualities.

Kommentarer

Kommentarer inaktiverade.