När kulturen invaderar Karlshamn - Sveriges Arkitekter

Emina Kovacic—12 okt 2018

Lokstallarna: estetelevernas ambitiösa fotoutställning och spelning Foto: Emina Kovacic

Det är kulturens omslutande och varma famn som läker stadens sår och ger den mening. Det är den som villkorslöst skänker invånarna ett välbehövligt och äkta sammanhang i tider då ensamhet och trygghet är ord på mångas läppar.

En gång om året, precis innan de kalla höstkvällarna gjort sitt intåg, anordnar Karlshamns kommun tillsammans med många olika föreningar manifestationen Kulturnatten. Upplägget innebär att professionella kulturutövare, museer samt ideella föreningar som till exempel hembygdsföreningar och teatersällskap anordnar olika aktiviteter och på så sätt ”tävlar” om kommuninvånarnas och besökarnas uppmärksamhet.

Esteteleverna, författarna, musikerna, konstnärerna, körerna, historieintresserade barn, ungdomar och vuxna intar olika kulturinstitutioner och pop-up scener. De kommer ut i det offentliga rummet och bjuder på en mängd föreställningar. Allt noga genomtänkt och planerat – till invånarnas stora glädje; det finns få evenemang som lyckas locka ut så många kommuninvånare i alla åldrar på stadens gator.

Antalet kulturella händelser utökas för varje år och aktiviteterna tränger allt djupare in i stadens innergårdar, butiker, gallerior, företag och semiprivata kvarter. I takt med att kulturen sprider sig längre och längre ut från de centrala gatorna och offentliga rummen suddar den ut gränsen mellan det privata och det offentliga. Till följd av olika kulturella händelser breddas våra komfortzoner och staden blir plötsligt tillgänglig för många, många fler. Och jag slås av hur den sakta men säkert förvandlas till en bättre upplaga av sig själv, tack vare kulturens mjuka, förstående och vänliga förhållningssätt.

Kulturkvarteret Karlshamn: seniorernas kör uppträder för ett fyrtiotal nyfikna åhörare. Foto: Emina Kovacic

Stora som små lockas till stadens gator, torg och kvarter och det värmer lite extra att se hur äldre invånare möter de yngsta i en och samma kulturupplevelse.

Konst, teater, dans, musik, arkitektur, föreläsningar, ljus- och ljudinstallationer i en kreativ blandning skänker staden den viktigaste dimension av alla – den holistiska. Den som innebär gemenskap, liv, rörelse, gemyt, den som skapar känslan av tillhörighet. Den som främjar integration och själsligt välmående samt erbjuder nya kontaktytor som gör staden till en fantastisk plats att leva på.

Shakespeare i Teatersmedjans tolkning på Stortorget sett från Drottninggatan Foto: Emina Kovacic

Årets programpunkter i rutnätsstaden.

Det känns därför ljuvligt att se stadens shoppinggalleria, tryckerilokal, gator och parker förvandlas till konsertlokaler, banken och butiker bli till konsthallar, torget bli teater! Så skönt att få bekräftat att kulturen är den viktigaste samhällsbäraren som lätt och naturligt kan ”tränga in” i alla andra funktioner i staden. Det blir för mig tydligt med vilken kraft kulturen griper tag i rutnätsstaden och programmerar dess gator, hörn, innergårdar och hus till små och stora kulturrum där alla röster tillåts komma till tals, där alla känner sig välkomna. Hur rutnätets gator förvandlas till korridorer när hela staden blir ett enda stort kulturhus.

För en kväll definieras staden i första hand utifrån sitt innehåll och i andra hand av sina fysiska parametrar. Och visst skulle man kunna tro att en sådan definition är en flyktig företeelse, en känsla som försvinner så snart alla kulturaktörer lämnat sina platser. Men kulturens kraft består i och vilar på alla de insikter och nyfunna infallsvinklar som får oss att öppna, se, känna, förstå och leva. Det som får oss att växa som människor…

På sätt och vis påminner oss den av kultur invaderade staden att det aldrig är enbart ytan som räknas!

I år pågick flera intressanta parallella konstspår. Här skulpturer från en av stadens konstnärer Johnny Martinsson Foto: Emina Kovacic

Traditionell Ljusregatta under Kulturnatten 2018. Foto Mikael Rönndahl

Emina Kovacic är arkitekt SAR/MSA och stadsarkitekt i Karlshamn

Kommentarer

 • Monica Nobach
  oktober 15, 2018 — 11:21 e m

  så vacker och målande beskrivning det är en härlig och varm kväll för själen.

  • Emina Kovacic
   oktober 16, 2018 — 7:25 f m

   Tack Monica! Vi är många som uppskattar Kulturnatten...

 • Madeleine Brandin
  oktober 16, 2018 — 10:51 e m

  Uppskattar mycket hur du beskriver staden, dess byggnader och livet mellan husen, goda tolkningar för både fackfolk och allmänhet. Publicerar du även i andra tidningar, förutom Arkitekten?

  • Emina Kovacic
   oktober 17, 2018 — 7:20 f m

   Tack Madeleine! Jag skriver enbart i bloggform för Sveriges Arkitekter (& inte tidskriften Arkitekten eller några andra tidningar). Inläggen sprids via sociala medier och brukar/kan nå ut till allmänheten den vägen. Jag är glad att du uppskattar mina inlägg...

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *