- Hem
- Medlem
- Ukrainakrisen – så kan vi stötta och hjälpa
- Det här gör Sveriges Arkitekter

Det här gör Sveriges Arkitekter
Många arkitekter vill stötta sina kolleger i Ukraina. Här samlar vi upp frågor från dig som medlem, berättar vad förbundet gör och hur du kan hjälpa till.
Vi kommer regelbundet att uppdatera med information till arkitekter och studenter från Ukraina som söker skydd i Sverige. Vi ger råd till dig som är arkitekt om vad du kan bidra med och löpande informera om vad Sveriges Arkitekter gör. Det kommer även att finnas grundläggande information till nyanlända arkitekter från Ukraina.
Många vill stötta
Vi ser att många arkitekter vill stötta sina kolleger i Ukraina. Det kan ske genom ekonomiska bidrag till humanitära organisationer, volontärarbete i flyktingläger och genom att erbjuda tillfälligt boende och arbete i Sverige.
Sveriges Arkitekter har utsett Pehr-Mikael Sällström till särskild samordnare för att hantera alla de frågor som vi nu ställs inför.
Det här gör Sveriges Arkitekter
Svenska design- och arkitekturorganisationer har startat en insamling för att stötta människor som drabbas av kriget i Ukraina. Var med och bidra till UNHCRs arbete tillsammans med oss! Alla gåvor till UNHCRs insamling för Ukraina under mars dubblas av Akelius Foundation.
Projektet Framtidsbilder för Ukraina
Projektet Framtidsbilder för Ukraina är ett svar från Sveriges Arkitekter på den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskys vädjan till Sveriges riksdag att svenska arkitekter och företag ska bidra till återuppbyggnaden av Ukraina. Projektet genomförs med stöd från Svenska Institutet och i samarbete med Ukrainas arkitektförbund NSAU och Färgfabriken.
Vår tanke är att en återuppbyggnad även innebär en ombyggnad och att det kräver en reflektion kring målet att bli ett demokratiskt land i Europa som kan utvecklas på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt.
Проект є відповіддю ”Шведських Архітекторів” на звернення Президента України Володимира Зеленського до Риксдагу Швеції про те, щоб шведські архітектори та компанії долучилися до відбудови України. Проект виконується за підтримки Шведського Інституту та у співпраці з Українською архітектурною спілкою НСАУ та художньою галереєю Färgfabriken. Ми вважаємо, що відбудова також передбачає реконструкцію і що вона вимагає роздумів над метою стати демократичною країною в Європі, яка може розвиватися соціально та екологічно сталим шляхом.