Konjunkturbarometern

Håll koll på konjunkturen med Sveriges Arkitekters barometer. Varje månad publicerar vi aktuell statistik om arbetslösheten bland medlemmarna.

Arkitektbranschen är ett konjunkturkänsligt yrke med stora variationer i antal arbetstillfällen. Arkitekter ligger långt fram i plan- och byggprocessen så kårens arbetsmarknad är en temperaturmätare på byggandets utveckling.

Arbetslöshetssiffran för mars är densamma som för februari, 5,9 procent. En närmare titt på statistiken visar att antal arkitekter som tar emot a-kassa är något färre, men lika många har tillkommit som deltagare i olika program.

– Det finns indikationer på att arbetslösheten inte fortsätter öka i samma takt som tidigare. Uppsägningarna på grund av arbetsbrist är fortfarande många, men under mars har de varit färre än i början av året. Vi avvaktar och hoppas att minskningen håller i sig, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

I mars 2023 var andelen arbetslösa medlemmar i Sveriges Arkitekter och Akademikernas a-kassa 2,7 procent.

Arbetslöshet hos Sveriges Arkitekters medlemmar

Arbetslöshet 2023–2024

Samtliga yrkeskategorier

Arbetslöshet per yrkesgrupp 2023–2024

Arbetslöshet 2020–2024

Samtliga yrkeskategorier

Arbetslöshet per yrkesgrupp 2020–2024

Statistiken visar hur många procent bland de av våra medlemmar som är med i Akademikernas a-kassa som är arbetslösa. Den har ett mörkertal i form av arbetslösa som inte är med i eller har kvalificerat sig för a-kassan, något som bland annat är vanligt hos nyexaminerade. Vi ser också att många egenföretagare förlorar uppdrag, men inte vilandeförklarar eller lägger ner sitt företag, vilket är ett kriterium för att gruppen ska kunna få a-kasseersättning (tillsammans med medlemskap i Akademikernas a-kassa).

Under pandemiåren kom statliga stimulans- och arbetsmarknadsåtgärder arkitektbranschen till del, vilket pressade ner arbetslösheten.

Läs mer

Ingen snabb vändning för ekonomin
konjunktur

Ingen snabb vändning för ekonomin

Prognosen för Sveriges ekonomi är att den utvecklas svagt under 2024 och något starkare 2025. Det är först under 2026 som lågkonjunkturen väntas vara över. Det skriver Sacos chefsekonom Håkan Regnér i sin analys av Konjunkturinstitutets (KI) senaste konjunkturbarometer.
Publicerad: