Din lön - Sveriges ArkitekterSveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter

På den här sidan har vi samlat Sveriges Arkitekters material om löner. Både du som är anställd, företagare och student hittar artiklar som hjälper dig att få eller sätta den bästa tänkbara lönen. En del av materialet är enbart till för medlemmar och ligger därför bakom inloggning.

Se filmen om lönesamtal

Sveriges Arkitekter tecknar kollektivavtal om lön med arbetsgivarparten och där läggs grunden för lönesättning och lönesamtalen. Vi samlar in lönestatistik varje år som ger oss marknadens bästa kunskap om arkitekters löner. Lönerna läggs in i den gemensamma statistikbasen för alla akademikerförbund hos Saco Lönesök.

Sveriges Arkitekter anser att lönen ska vara individuell och differentierad mellan grupper och individer. Vi tecknar kollektivavtal om lön med arbetsgivarparten och där läggs grunden för lönesättning och lönesamtalen. Lönen ska spegla din prestation i förhållande till dina och arbetsgivarens mål och ditt värde för arbetsgivaren. Årliga samtal mellan chef och medarbetare om prestation och lön är en förutsättning för en väl fungerande lönesättning.