Matta med många liv – Arkitekturgalans scenografi lever vidare - Sveriges Arkitekter
Barn på matta

Den stora mattan var scenens mittpunkt på Arkitekturgalan. Nu är den en uppskattad del av ett klassrum i en grundskola. Foto Karin Rosenquist.

Temat för årets Arkitekturgala var samskapande och hållbarhet. Det återspeglades även när scenografin skapades. Den stora runda mattan på scenen som gjordes av restmaterial har nu fått nytt liv på en skola i Stockholm.

Fokus för Arkitekturgalans scenografi kretsade kring temat för galan som helhet – samskapande och hållbarhet. Scenograf Marcia Harvey Isaksson skapade ett scenrum som antingen kunde återvinnas eller återbrukas i sin helhet. En central del av scenografin var den stora runda mattan mitt på scenen. Den skapades av donerat spillmaterial från Ogeborg, som till vardags arbetar med inredare, arkitekter och företag med att skapa hållbara kontorsmiljöer.

Mattan på galan. Foto: Jonas Malmström

Mattan på galan. Foto: Jonas Malmström

– Det är en gethårsmatta, som är lätt att skära i, så vi kunde göra de vackra cirklarna som mattan skulle bestå av. Jag hade restmaterial på mina lager som vi kunde använda oss av. Det känns bra att vi kunde skapa något nytt av sådant som redan fanns, säger Helene Ogeborg, vd på Ogeborg.

Mattan betyder mycket

Efter galan var det viktigt för Sveriges Arkitekter att hålla i temat med hållbarhet och återbruk. Därför ligger nu mattan i ett klassrum för grundskoleelever i årskurs ett i Björngårdsskolan på Södermalm i Stockholm. Där betyder den mycket för både elever och lärare. Karin Rosenquist, som är klasslärare, berättar:

– En stor matta där alla elever kan samlas är guld värd. Förutom att den förbättrar akustiken och skapar en trivsam stämning, skapar den också möjlighet till aktiviteter som inte går att genomföra utan en matta, säger hon.

Glad att den lever vidare

Sedan mattan kommit på plats i klassrummet har eleverna till exempel suttit på den och masserat varandra, haft samlingar och läst. Även efter skoltid använder barnen på fritids mattan för bygglekar.

– Mattan är verkligen uppskattad. En flicka kom fram till mig med glittrande ögon och sa ”den där mattan – den gjorde verkligen susen”, säger Karin Rosenquist.

Helene Ogeborg blir glad när hon hör att mattan lever vidare.

– Vad roligt att höra att den kommer till användning och skapar trivsel i en skola.