Materialmässan visar arkitekternas minskade makt - Sveriges Arkitekter

Robert Lavelid—10 apr 2019

Har kåren gett upp kampen om att kunna påverka byggnadens uttryck? Arkitekt för byggnaden: Robert Lavelid. Foto: ENKA

Häromdagen besökte jag Architect@Work på  Stockholmsmässan i Älvsjö. På utställningen visade många materialleverantörer upp sina nya produkter. Företag som Schüco, Alucobond, Assa Abloy, olika solpanelstillverkare, Moelvens träfasader, Terrazzo, olika glassystem… Dessutom innehöll mässan flera intressanta seminarier och en bildutställning av många intressanta byggprojekt. Allts speciellt gjort för arkitekter.

Det som förvånade mig var hur få arkitekter som var där med tanke på innehållet. Det borde rimligen vara intressant för vår yrkeskår. Medan Stockholm Furniture & Light Fair lockar hundratals arkitekter till Älvsjö så var det inte många här. Det verkar som om även husarkitekter är mer intresserade av möbler och inredning än av att bygga hus.

Vad ligger bakom detta? Har vi som kår i bakvattnet av totalentreprenader och hårda styrningar av material gett upp kampen om att få bestämma något annat än möjligtvis ett mediokert fasadtegel och någon spaljé? Åtminstone de arkitekter som jobbar med bostadsprojekt har fått se sin påverkan minska, trots de skyhöga priser byggherrarna tar ut av de boende.

Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, skrev häromdagen en mycket intressant artikel  i Arkitekten som snuddar vid detta ämne. Hon skriver: ”Jag vill inte sitta på ett enda möte till och diskutera vilka arkitektoniska kvaliteter som kan prutas bort för att byggherren ska få ekonomi i projektet. Inte se något mer loftgångshus med papptak och noll ambitionsnivå”.

Ja, tyvärr är det så. Stolta idéer och förföriska 3D-bilder i början på projekten försvinner vartefter i upphandlings- och byggskedet.

Har vi därför som husarkitekter gett upp och vänder oss till den lilla, påverkbara skalan i form av möbler och inredning ?

Kanske är det symptomatiskt att Kasper Salin-priset i år gick till en villa, där arkitekten dessutom fått fullt förtroende från beställaren och haft ett gott samarbete med byggaren. Husarkitekterna har fått abdikera från något av det viktigaste som vi har som yrkeskår.

Robert Lavelid är oberoende arkitekt SAR/MSA

Kommentarer

  • Carl Wangel
    april 12, 2019 — 10:10 f m

    Vad kan kåren då göra för att förändra situationen?

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *