Färgsättning för arkitekter

Öka din kunskap om färg och ljus. Med rikt bildsatta föreläsningar, genom övningar och erfarenhetsutbyte får du nya angreppssätt och metoder för färgsättning. Du kommer garanterat att se och använda nya nyanser efter den här kursen.

Hur gör du när du väljer färger i ditt arbete som arkitekt? Hur stor är din färgpalett? Vill du behärska uppgiften bättre? Bli modigare?

Upplevelsen av atmosfär i en miljö är omedelbar och omedveten. Som arkitekt vill man kunna skapa en önskad atmosfär och då behövs kunskap om färg och ljus. Och ett användbart språk för att kunna kommunicera.

Innehåll

Varje kurstillfälle innehåller flera bildrika föreläsningar med utrymme för diskussion och utbyte av erfarenheter. För att förankra nya insikter ges övningar och hemuppgifter. En ordlista hör till varje delmoment. Kursen orienterar i färgsättning i olika typer av miljöer och tar även upp tillgänglighets- och exteriör färgsättning. Det är också möjligt att välja ett eget projekt som övning i kursen.

Momentet med exteriör färgsättning blir en föreläsning som en konklusion av hur man kan tillämpa det som kursen dittills tagit upp även på fasad. Och vad som specifikt skiljer sig från interiör färgsättning när det gäller val av nyanser. Traditionell och samtida färgsättning. Vad ’får’ man göra? Vad blir bra?

Det kommer att vara möjligt att stanna kvar i lokalen efter kurstid och jobba vidare med övningen efter kurstid den första dagen. Uppgiften som skickas ut i förväg kan du själv välja hur omfattande du vill göra den.

Jag lägger fokus på ord och begrepp för färg som jag tycker att vi saknar och som jag menar är nödvändiga för att kunna både prata och tänka om färg som professionell. Kursen tar upp färg i relation till olika fenomen som ljus, luft, material, storlek liksom kulturskillnader och färgsättning ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv. Giltigt för färgsättning i alla sammanhang! Färger i relation till naturen är också ett närvarande tema.

 Kursledare Marie Dreiman

Upplägg:

Dag 1

Förmiddag

  • Färg som material och upplevelse
  • Ord för färg

Eftermiddag

  • Färgkomposition
  • Färg, ljus och rum

Dag 2

Förmiddag

  • Färg och rumsgestaltning

Eftermiddag

  • Exteriör färgsättning

Vem får gå?

Kursen vänder sig till medlemmar i Sveriges Arkitekter, inklusive medlemmar i Företagarservice. Ingen förkunskap krävs.

Det här får du

Under två dagar utvecklar du olika perspektiv på att se och hantera färg. Rikt bildsatta föreläsningar inspirerar och exemplifierar fakta och konkreta erfarenheter. Du får tillgång till nya angreppssätt och metoder för färgsättning men även en utökad vokabulär för att prata om färg. Efter genomförd kurs kommer du garanterat att se nya nyanser!

Om föreläsaren

Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.
Marie Dreiman. Foto: Annareet Gillblad.

Marie Dreiman är inredningsarkitekt SIR/MSA samt textildesigner MFA verksam i Filter Studio i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av färgsättning, konceptutveckling och gestaltningsansvar som inredningsarkitekt inom inredning och arkitektur. Bland uppdragen ingår kontor, skolor, restauranger, kommersiella miljöer, kulturbyggnader liksom exteriör färgsättning. Som exempel kan nämnas Forsgrenska badet/Medborgarhuset, kontor för Bayer, Dell, IBM och publika ytor för bokförlaget Natur & Kultur.

Anmälan/villkor

I kursavgiften ingår lunch och fika båda dagar. Anmälan är bindande. Vid avanmälan 30 dagar före kursstart återbetalas 80 procent av kursavgiften. Vid avanmälan mindre än 30 dagar före kursstart återbetalas kursavgiften om ersättare fyller platsen, annars debiteras kursavgiften.

Låt kursen komma till dig!

De flesta av våra kurser har vi möjlighet att ge on-demand. Är ni en större grupp som är intresserade kan vi komma till ert kontor eller annan lämplig plats. Mejla till oss på kompetens@arkitekt.se så berättar vi mer.

Relaterade kurser

Visa alla kurser
En introduktion till projektering
Just nu – 20 % rabatt

En introduktion till projektering

Sveriges Arkitekter erbjuder en webbaserad kurs i projektering för dig som vill bli trygg i byggprocessens skeden från tidig skiss fram till genomförande.

Datum::Digital – gå när du vill!
PBL för privatpraktiserande arkitekter
Webbutbildning

PBL för privatpraktiserande arkitekter

Den här webbutbildningen riktar sig i första hand till dig som är privatpraktiserande arkitekt. Den kan också vara till nytta för dig som jobbar som teknisk konsult eller i byggbranschen och vill lära dig mer om PBL och byggreglerna.

Datum::Digital – gå när du vill
PBL för landskapsarkitekter
Webbutbildning

PBL för landskapsarkitekter

Den här webbutbildningen riktar sig till dig som jobbar som landskapsarkitekt, eller till exempel som landskapsingenjör, och som kommer i kontakt med plan- och bygglagstiftningen vid utformning av utemiljöer, gator, parker och landskap.

Datum::Digital – gå när du vill