Halvårsträff i Malmö och Lund - Sveriges Arkitekter

I mitten av oktober var det dags för vår årliga halvårsträff, där 5 studenter från varje arkitektutbildning runtom i Sverige ses över en helg, och den här gången möttes vi upp i Malmö regionen. På fredagen besökte vi några kontor, White och Fojab, där vi fick en inblick i hur de jobbade med bl.a. social mångfald och utveckling, och kvällen avslutades med mingel och fortsatta diskussioner hos Fojab.

Lördagen hade fullspäckat schema, och denna dag hade vi fokus på ’arkitekturtävlingar’. Vi startade på Lth i Lund med en liten rundvandring i skolan för att sen få en presentation av Daniel från stadsbyggnadskontoret ang. stadens planerade ’kunskapsstråk’ som är nominerat till årets planpris. Här får vi en insikt i hur Lund jobbar med förtätning och utveckling av staden, och vi förstår att spårvagnsvägen som planeras är väldigt omtalad bland Lundborna, vilket även blev en intressant diskussion för oss. 

FOTO: Maria Lundvik

Efteråt gav vi oss iväg till Skissernas museum för att titta in Elding Oscarsons utbyggnad av det befintliga museet, som även har blivit nominerat till årets Kasper Sahlin pris. En lyckad tillbyggnad som ger hela museet en tydlig entré med tillhörande program som bokshop och toaletter, och även i anknytning till en ny, mysig restaurang. Kul att se hur en tillbyggnad kan lyfta hela muséet så det kommer till sin fulla rätt.

FOTO: Maria Lundvik

FOTO: Maria Lundvik

 

Vi hann även besöka Domkyrkoforum (Kasper Sahlin vinnare 2012) innan vi begav oss mot Alnarp och till Slu-skolan där det vankades middag och tid för att diskutera våra tankar om arkitekturpriser, där väldigt många innovativa och fina ideér kom fram, riktigt intressant!

FOTO: Maria Lundvik

 

FOTO: Maria Lundvik

På söndagen hade vi friare program där vi själva fick välja vilka platser man gärna ville besöka. Flera gick till Bo01 och kallbadhuset, medan andra kollade in konsthallen, operan och även form och design centret. Vi samlades igen efter lunch vid stadsbiblioteket för att avsluta helgen och säga tack och hej.

FOTO: Maria Lundvik

En väldigt intressant helg med mycket fokus på arkitektur, sammanvävt med att få träffas och lära känna andra som studerar inom samma bransch, vilket är otroligt givande! Hoppas vi får ses snart igen!

Jeanette Skinnars, Vice Ordförande, Sveriges Arkitekter Studenterna