Gör om, gör rätt, gör som Greta

Publicerad:
Business Arena på Waterfront i Stockholm. Foto: Louise Sassene Lindqvist
Business Arena på Waterfront i Stockholm. Foto: Louise Sassene Lindqvist

Förra veckan var jag på Business Arena. Kanske var det bara en känsla men jag tyckte att det var lite mindre folk än vanligt. Är det den sviktande konjunkturen som ger sig till känna? Vi har haft en episkt lång högkonjunktur och sett marknaden växa med såväl nya arkitektkontor som nya aktörer i fastighetsbranschen. Är det ett mer normalt läge nu? Eller är det på väg att bli riktigt dåligt?

I Newsecs lounge har man ett interaktivt event, Draknästet, med rubriken ”Från linjär till cirkulär ekonomi – Hur ska aktörer inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn agera för att skapa positiva beteendeförändringar som främjar cirkulära konsumtions- och produktionsmönster?”. På scen finns tre lag som pitchar. Mentorer för lagen är Milad Baronsen, Frida Håkansson och Hansi Karpinnen från Allihop, Skanska och Aros Bostad och i lagen finns bland annat unga arkitekter från Strategisk Arkitektur, ÅWL och Utopia.

Drakarna som ska utvärdera är finans- och bostadsminister Per Bolund, Ylva Sarby Westman, vice vd på Kungsleden, Anna Graaf, hållbarhetschef på White, och sist men inte minst Micael Dahlén, estradören och posören som alltjämt bygger sitt eget varumärke och dessutom är författare och professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

Det är fullsatt och glad stämning när lagen presenterar lösningar på smarta energialstrande markbeläggningar, en app som kan utvärdera status och ekonomiska beräkningar kopplade till återbruk av dörrar och fönster vid ombyggnad och en sop-app som analyserar och beräknar avfall på individnivå. Micael Dahlén sågar de två första förslagen och kopplar sitt eget beteende till det tredje förslaget när han berättar att han brukar åka elbil till Handels och slänga sina sopor där när han sitter och skriver på nätterna. Per Bolund blir orolig över hur barnfamiljer ska klara att hålla ramarna för avfall med alla blöjor under småbarnsåren.

Appen Garbage-Aid analyserar och beräknar avfall på individnivå. Foto: Louise Sassene Lindqvist
Appen Garbage-Aid analyserar och beräknar avfall på individnivå. Foto: Louise Sassene Lindqvist

Det är publikfriande och det är underhållning på hög nivå. Men det är uppenbart att vi i bygg- och fastighetsbranschen fortfarande famlar i hur man omsätter all data till smarta användbara lösningar i vår vardag. Vår bransch som står för en tredjedel av Sveriges klimatpåverkan. Vi borde ligga i framkant såklart. Men, vad har vi egentligen för makt att påverka i en omvärld där Brexit och USA:s och Kinas handelskrig skapar ett oförutsägbart läge, såväl ekonomiskt som politiskt?

Jan Eliasson väljer i sitt anförande att lyfta Greta Thunberg och pratar om ”Greta-effekten” när han inleder på Business Arena dag 2. Han trycker på att företagen behöver arbeta horisontellt för att lösa klimathotet. Det är inte längre ”business as usual”. Och ingen har väl missat Gretas fantastiska tal på FN:s klimatmöte den 23 september? Det kommer att gå till historien. På en vecka skulle vi kunna välta en storbank om vi ville, det känns som att det är dags för action. Greta visar oss vi äger kampen om framtiden. Tänk på det alla dagar men särskilt nu på fredag 27 september – om du så lyder hennes och Fridays For Futures råd att strejka för klimatet eller att ringa en kund och prata klimatmål. Under förra globala klimatstrejken den 15 mars deltog 2,5 miljoner människor på alla kontinenter. På fredag blir vi garanterat fler.

På ett annat seminarium på Business Arena sa riksbankschefen Stefan Ingves att politikerna måste våga ta i hyresregleringen, fastighetsskatten, ränteavdragen och reavinstbeskattningen: ”Jag är medveten om att dessa åtgärder påverkar min generations bostadstillgångar idag. Men jag menar att de behöver genomföras för att bostadsmarknaden ska fungera väl imorgon”. Och med det i åtanke och lösningar på klimathotet så borde väl arkitekturpolitiken ändå vara mer central? Arkitekter har ju ett helhetstänk som få andra och vi är lösningsorienterade samhällsbyggare. Vi kanske måste våga vara politiska igen.

Alfred Nobels testamente säger att priset ska tilldelas dem som “hafva gjort menskligheten den största nytta“. Det vore synd och skam om inte Greta Thunbergs namn ropas ut när pristagaren till Nobels fredspris tillkännages i oktober. Med det sagt hoppas jag du i det du gör väljer att ta ställning för klimatet. Nu, på fredag och i framtiden.

Louise Lindquist Sassene är uppdragsansvarig arkitekt SAR/MSA och studiochef för miljöer för lärande på Sweco Architects

P.S. I helgen: Missa inte Bostadsvrålets gratisvisning av filmen ”Push” i Stockholm – en dokumentärfilm om den globala bostadskrisen där regissören Fredrik Gertten följer FN:s rapportör i bostadsfrågor, Leilani Farha, i hennes arbete. Läs mer och anmäl dig

PS. 2: Och ladda inför Fridays For Futures:
https://www.un.org/en/climatechange/

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Vi har momentum – låt oss skapa en bättre framtid
Bloggar
Publicerad:

Vi har momentum – låt oss skapa en bättre framtid

Varken Sverige, den svenska byggbranschen eller vi privatpersoner kan gå tillbaka till hur det var före klimat- och konjunkturkriserna. Och det är nu vi har momentum att skapa en bättre framtid, skriver Louise Lindquist Sassene i 2023 års sista blogg.
Författare:
Louise Lindquist Sassene
Så motar du dålig kontorsstämning
Bloggar
Publicerad:

Så motar du dålig kontorsstämning

Dålig stämning på kontoret? Louise Sassene ger en liten guide om hur ni klarar hösten.
Författare:
Louise Lindquist Sassene
Det är nu vi har chansen att göra AI demokratiskt
Bloggar
Publicerad:

Det är nu vi har chansen att göra AI demokratiskt

AI oroar Louise Sassene Lindquist mindre än vad hon räds diktatorers vilja att inskränka mänskliga rättigheter. Använd AI i kampen för ökad demokrati, manar hon.
Författare:
Louise Lindquist Sassene