Golden Cubes Awards 2020 - Sveriges Arkitekter

Nu lanserar UIA WP Architecture & Children fjärde omgången av Golden Cubes Awards. Ett internationellt pris för fina insatser när det gäller barn och arkitektur. Alla deltagande länder kan nominera ett förslag i var och en av de fyra priskategorier som delas ut vid UIA:s kongress 2020.
De olika kategorierna är:

  • Skola, i alla åldersgrupper från förskolan till gymnasiet
  • Institution, muséer, universitet, högskolor, centrumbildningar, gallerier, stiftelser etc
  • Tryckt media, böcker, affischer, tidskrifter, andra pappersbaserade läromedel eller spel och liknande
  • Audiovisuell media, video, film, poddar, dataprogram, appar, websidor mm

I förra omgången vann Djäknebergets förskola i Västerås prisklassen Skola, med ett mycket fint projekt då förskolebarnen arbetade med staden och i staden under ett helt läsår. De byggde modeller och gjorde studiebesök. De träffade planerare och ställde kniviga frågor. Förskolepedagogerna dokumenterade hela året och kunde presentera arbetet på ett begripligt sätt – och blev därmed världsmästare i Arkitektur för Barn!
Från Sverige nominerade vi också ett fint projekt från BUFFF (Barn och unga med förälder/familjemedlem i fängelse) i prisklassen Institution. Vi fick in flera skolors projekt, men kunde bara nominera ett, men det var mycket intressanta projekt allesammans. Vi bjöd sedan in alla dessa till vårt nätverksmöte, och då fick vi dem presenterade på ett bra sätt

Vi hoppas att många lärare, arkitekter, planerare, filmmakare, författare, konstnärer m.fl. vi ta utmaningen och beskriva sina projekt som de gjort det senaste året med barn och unga. Projekt som engagerar barn och unga i arkitekturfrågor på det ena eller andra sättet. Goda exempel på arkitekturpedagogik!

UIA WP Architecture & Children har en egen hemsida där alla intresserade kan ladda ner instruktioner, regler, mallar för redovisning av projektet och ett anmälningsformulär. Följ länken till presentationen av Golden Cubes Awards, där finns alla dokument tillgängliga att ladda ner. Där finns också redovisning och utvärdering av de tidigare omgångarna av Golden Cubes Awards att ladda ner. Då kan alla de som funderar på att lämna ett bidrag se karaktären på projekten. Det är också roligt att ta del av den rika variation av arkitektur/barn-projekt det görs runt om i världen.

Sveriges Arkitekter ansvarar för Golden Cubes Awards i Sverige och utser jury som nominerar de svenska förslagen som kommer in. Vi hoppas självklart på att många vill bidraga med förslag. Priset är internationellt och därför måste bidragen presenteras på engelska. Den mall (template) som finns att ladda ner för att presentera förslaget, måste användas enligt instruktionerna.

Alla förslag till nomineringar ska vara inlämnade till Sveriges Arkitekters kansli senast den 14 februari 2020 klockan 15.00. 

guidance-for-nationalentrants-2019-2020
golden-cubes-template-pdf
entryform-2019-2020
regulations-2019-2020
04-golden-cubes-templatejpeg Bilden är en länk så du kan ladda ner en JPG-fil.

Frågor besvaras via e-post till Suzanne de Laval