Välkomna till kv Högne i Västerås

Den nya byggnaden i kv Högne var ett av de nominerade projekten till Arkitekturpris i Västmanland 2023. Nu bjuder Bostads AB Mimer och arkitekt Olov Gynt, White Arkitekter, in oss till ett studiebesök.

”Med Kv Högne förändras ett bortglömt hörn av Västerås innerstad till en levande och aktiv mötesplats med fokus på ekologisk och social hållbarhet. Kvarteret berikas med ett nytt innehåll av bostäder, verksamheter och offentliga rum samtidigt som den skickligt döljer ett parkeringshus i fyra plan.

En möblerad social entré välkomnar hem boende och ger möjlighet till samvaro och hemarbete. Sociala ytor hittas även insprängda i varje bostadsplan och ger boende i mindre lägenheter en välkomnad bonusyta som kan nyttjas vid behov. I husets mitt har en grönskande oas tillskapats på garagets tak. Gården är inramad av låga volymer i två våningar och skapar en lugn mötesplats för boende med möjlighet till samvaro, lek, idrott och rekreation. Husets träfasad och sedumtak formar en bebyggelsemiljö i gränslandet mellan karakteristisk kvartersbebyggelse och lummig park.

Husets form väver ihop en komplex kombination av funktioner och hållbarhetsstrategier till en väl gestaltad helhet. Ett ambitiöst projekt som är väl värt ett arkitekturpris.”

Arkitekt: Olov Gynt, White Arkitekter AB
Landskapsarkitekt: Carl Dolk, White Arkitekter AB
Ljusdesign: David Johansson, WSP
Beställare: Bostads AB Mimer

Anmäl dig till vastmanland@arkitekt.se senast den 25 oktober.
Vi samlas på den öppna platsen utanför caféet.

Relaterade evenemang

Visa alla evenemang
Panelsamtal om AI – digitala verktyg
Event

Panelsamtal om AI – digitala verktyg

Sveriges Arkitekter Studenterna bjuder in till Panelsamtal om AI i digitala verktyg. Ställ dina frågor till experter.

Datum::
Kunskapsutveckling om vårdbyggnader – CVA som kunskapsnod
Webbutbildning

Kunskapsutveckling om vårdbyggnader – CVA som kunskapsnod

Med utgångspunkt i några av de senaste rapporterna som Centrum för vårdens arkitektur publicerat ger detta webbinarium en introduktion till kunskapsutveckling för vårdbyggande.

Datum::
Stadsarkitekt x 3
Sveriges Arkitekter Västra Götaland

Stadsarkitekt x 3

Tre städer och tre olika roller och mandat. ”Vem skapar stadens rum? Hur ser samspelet ut mellan olika aktörer?”Sveriges Arkitekter...

Datum::