Konsten att förvalta

Välkommen till Trafikverkets seminarium “Konsten att förvalta – förutsättningar för bevarande av byggnadsanknuten konst i offentlig miljö”.

Trafikverket är den enskilt största beställaren av offentlig konst. Konsten har en viktig betydelse i gestaltningen av våra livsmiljöer och bidrar till värden som sträcker sig bortom det mätbara. Samtidigt står samhället inför stora utmaningar när det gäller att bevara det omfattande antal offentliga konstverk som har beställts sedan 1900-talets början, i synnerhet avseende förmågan att identifiera och prioritera vad som ska bevaras för kommande generationer.

Hur ska man välja vad som ska bevaras och vilka är konsekvenserna när det kommer till långsiktig förvaltning och tillsyn? Vilka och vems kunskaper, värderingar och kompetens påverkar, styr eller avgör när prioriteringar diskuteras i olika organisationer? Och finns det erfarenheter vi kan lära av redan i dag?

Välkommen till en föreläsning av fil.dr Karin Hermerén, chef för konserveringsavdelningen på Moderna Museet. I föreläsningen utgår hon från sin avhandling ”Konsten att förvalta” och sin mångåriga erfarenhet som konservator och utredare inom bevarandeområdet. Föreläsningen följs av ett samtal med Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och Plattform KC syd, en konstnärsdriven plattform för offentlig konst i södra Sverige. Samtalet kommer att kretsa kring den offentliga konsten i förändring och vad detta innebär ur ett förvaltningsperspektiv, betydelsen av tid och hur olika processer kan svara upp mot skilda behov.

Vi behöver din anmälan senast onsdagen den 8 juni.

Relaterade evenemang

Visa alla evenemang
Arkitekturdagar Lidköping
Event

Arkitekturdagar Lidköping

Välkommen att delta när vi pratar arkitektur och gestaltad livsmiljö i Lidköping. Ta del av föreläsningar, guidade turer och ge ditt bidrag i arbetet med riktlinjer för arkitektur och gestaltning i vår arkitekturverkstad.

Datum::
IFLA World Congress 2023
Event

IFLA World Congress 2023

Den 28–30 september 2023 är Sveriges Arkitekter med och arrangerar världens i särklass största årliga konferens för kollegor inom landskapsarkitektur...

Datum::
Emergent Interaction
Sveriges Arkitekter Skåne

Emergent Interaction

IFLA – International Federation of Landscape Architects världskongress livesänds med lokalt program.

Datum::