De kan bli Årets Arkitekturkommun - Sveriges Arkitekter
Bild: Utopia arkitekter.

Örebro är en av de kommuner som kan bli Årets Arkitekturkommun 2020. På bilden en föreslagen kontorsbyggnad av Utopia arkitekter. Bild: Utopia arkitekter.

Den 3 september tillkännages vilken kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2020. Men redan nu offentliggörs vilka tio som slåss om förstaplatsen.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. Utmärkelsen har uppmärksammats av en rad medier, till exempel av Örebro Kuriren.

När årets pristagare utses den 3 september tävlar följande tio kommuner om förstaplatsen:

  • Karlskrona
  • Gävle
  • Borås
  • Karlstad
  • Borlänge
  • Norrköping
  • Örebro
  • Landskrona
  • Malmö
  • Täby

Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter.

– Vi är glada över att för fjärde året i rad lyfta fram de kommuner som är de allra bästa ur arkitekturperspektiv. De lyckas med kombinationen att skapa hälsosamma livsmiljöer där människor vill bo och mår bra och att bygga tillräckligt med bostäder. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Borlänge, Karlskrona, Täby och Gävle kommun är helt nya på topp-tio-listan.

– Det är spännande att se att intresset från kommunerna för den här rapporten ökat. Det är särskilt roligt eftersom det är angeläget att vi pratar mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Det är fjärde året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. Tidigare års vinnare är, i kronologisk ordning, Örebro, Växjö och Malmö.

Utmärkelsen delas ut under eventet Omstart Sverige den 3 september klockan 10. Prisutdelningen går att följa för journalister som registrerar sig till det digitala eventet:  Boka med kod FNVIP för att delta kostnadsfritt.


Om årets Arkitekturkommun

Årets Arkitekturkommun bygger dels på ett index utifrån enkätsvar från Sveriges arkitektkår där de bedömt dialogklimatet mellan kommunen och arkitekterna, hur arkitekturkompetensen i kommunen ser ut och hur de anser att kommunen arbetar med att utveckla arkitektoniska värden. Och dels på offentlig statistik där kommunerna bland annat värderas utifrån förmågan att planera byggande i relation till bostadsbehovet, hur väl planerna realiseras och hur väl kommunerna lever upp till lagkrav vad gäller riktlinjer för markanvisningar, bostadsförsörjning samt översiktsplan.