Danmark– Sverige 2–0 - Sveriges Arkitekter

Robert Lavelid—13 sep 2016

Så påminns man igen. Jag har en dag över och åker över till Köpenhamn. Och återigen slås jag av den höga arkitektoniska nivån.

Detta gäller såväl koncept som detaljering. Varför är det så här ? Varje danskt projekt verkar vara unikt, inte ängsligt kopierade som många i Sverige. Den danska beställaren verkar vilja ha det unika medan den svenska något som gjorts tidigare (för säkerhets skull). Våra svenska beställare (eller kunder som det heter idag) vill helst veta vad hen får, inte riskera något.

 

Den danska vill ha något som hen inte visste hen kunde få. I Sverige handlar bostadsarkitekturen snart bara om relationstal mellan bruttoytor och netto och om energi med så små fönster som möjligt. Övriga bostadskvaliteter diskuteras inte.

Foto: Robert Lavelid

Kontorshus, arkitekt Lene Tranberg. Foto: Robert Lavelid

Men även detaljeringen är så mycket bättre. Så kallade plattformar från beställarna finns enligt uppgift inte där och fönster kan faktiskt gå ner till golvet trots att det inte är någon större skillnad på klimatet. Detta ger en frihet och möjlighet till en vackrare proportionering av fasaderna, liksom vackert ljusspel inne i lägenheterna. Och tak behöver inte vara antingen platta eller sadeltak. Titta gärna på bilderna i bloggen. Den ena visar Lene Tranbergs kontorshus nära Rådhusplatsen och de andra visar ett bostadsprojekt av Cobe (Kröyers plads) med två olika hustyper. 2–0 till Danmark!

Robert Lavelid är arkitekt SAR/MSA på Fojab arkitekter

Kommentarer

  • Göran Lundquist
    september 14, 2016 — 8:45 e m

    Hej Robert. Bra iakttagelser. Men du vet ju varför svensk husproduktion tenderar att bli allt tråkigare. "De fyras gäng" är stora, med styrka kommer makt. Den svenska kulturen som är väladministrerad och allomfattande är också lätt att manipulera, ett liten knuff påverkar stort. Byggbolagen, som också är sina egna byggherrar, har inget till övers för de arkitekter som inte kan de produktionstekniska och de ekonomiska villkoren. Har de dessutom egna idéer, likt danska arkitekter, blir det besvärligt. Dock, några lyckas ändå, men är tyvärr för få. Dansk arkitektproduktion i Sverige är ett eget kapitel. Allt gott. Göran

  • Carmen San Cristóbal.
    september 26, 2016 — 10:20 f m

    Hej: Vad bra det känns att inte vara så ensam om mina iakttagelser. Min väg för att slippa bli en Byggbolagskramare har varit svår men jag sover gott om natten. Jag måste säga att jag tål fulhet när det är småskaligt, när inte grannarna har några invändningar och när det kommer från hjärtat...ni vet, det finns folk som bara har drömt om ett hus med kolonialtakpannor oavsett om huset är 30- talsmodernistiskt. Saludos. Carmen.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *