- Hem
- Bloggar
- Per Blomberg
- Arkitektur som tornar upp sig
Arkitektur som tornar upp sig
Gigantiska utsiktstorn har blivit besöksmål runt om i Europa. Med möjlighet till pedagogisk verksamhet fyller de uppenbarligen ett behov för rekreation och lärande friluftsliv. Vem blir först i Sverige att bygga en motsvarighet, frågar Per Blomberg.
Människan har alltid fascinerats av utsikten från kullar och berg och i senare tid från byggnadsverk. För att hjälpa besökare att uppleva utsikten när vegetationen skymmer bygger man ibland utsiktstorn.
På senare år har dessa blivit större och större och just nu finns ett tiotal riktigt stora torn med höga arkitektoniska kvaliteter i Europa. Jag har haft möjlighet att besöka tre av dessa under de senaste två åren och vill berätta om mina upplevelser.
Skogstornet i Rönnede, Danmark
I Faxe kommun på södra Själland har en anläggning för vildmarksäventyr byggts upp i Camp Adventure. Här finns olika former av hinderbanor uppe i träden, övernattningsmöjligheter, vilthägn, restauranger och kaféer samt det första riktigt stora utsiktstornet i Skandinavien.
Efter en två kilometer lång träspång genom bokskogen öppnar sig en glänta med det 45 meter höga tornet. Kortenstålsbalkarna korsar varandra i ett rutmönster som skapar en timglasliknande form med bred bas, smal midja och bred topp. Den timglaslikande formen gör att trädkronorna kommer nära tornet på mitten medan basen är stabil och toppen ger gott om utrymme för besökare att vandra runt.
Inuti stålramen löper gångvägar i spiral upp till toppen. Tornet är ritat av Effekt arkitekter och färdigställdes 2019. Gångvägen är över 600 meter lång och ungefär halvvägs passeras trädtopparna. Utsikten över kringliggande landskap blir storslagen. Med en lutning på cirka 7,5 procent är det möjligt för rullstolar och barnvagnar att ta sig upp. Inne i tornet har tre bokar bevarats och förstärker känslan av att vandra upp ur skogen mot himlen. Grundläggningen består av 36 betongpelare som förankrats 18 meter djupt för att klara de stora vindlasterna på tornet. Totalt har över 800 ton betong och 600 ton stål använts, vilket medför påtaglig klimatpåverkan. Det är dock en mäktig upplevelse att vandra upp i tornet och se utsikten. Besöket är ganska dyrt, 140 danska kronor vilket motsvarar över 200 svenska kronor.
Krkonose Tree Top Trail, Tjeckien
I bergskedjan i norra Tjeckien, nära gränsen till Polen, ligger nationalparken Krkonose. Här uppförde det tyska företaget Baum wipfel phade 2017 ett 45 meter högt torn vid Janské Lázné. Tornet ligger nära en landsväg på sluttningen av berget med storslagen utsikt över skogslandskapet och dalgångarna nedanför.
Som vid de andra tornen har en lång spång byggts genom skogen till tornet. Här är spången på pelare och går delvis uppe invid trädkronorna. Väl framme vid tornet reser sig konstruktionen med en vasliknande form där toppen är bredare än basen. Tolv träpelare bär upp konstruktionen, där en spiralformad träspång leder upp till toppen. De kraftiga limträpelarna ger ett luftigare intryck än det danska tornet.
Från en plattform två tredjedelar upp i tornet finns en rutschbana ner till basen. I källarplan finns en utställning om markens biologi kring en väldig trädrot som sticker ner ut taket. Tornet ligger nära en vintersportanläggning och bidrar till att stärka antalet besökare under sommarsäsongen.
Bachledova Dolina, Slovakien
Det tredje exemplet på jättetorn ligger i norra Slovakien i nationalparken Pieninsky. Ovanför en skidanläggning har tornet byggts på högsta punkten och det går linbana upp till tornet. En lång spång på pelare leder besökarna en dryg kilometer innan man når tornet.
Konstruktionen är ett rakt torn med stålpelare som bär upp den spiralformade träspången upp till toppen. Även här finns en spiralformad rutschkana inuti tornet. Högst uppe har ett nät spänts över hålet i tornet och den som vågar kan ge sig ut på nätet. Utsikten över bergslandskapet och Tatrabergen i väster är storslagen.
Vem blir först i Sverige?
Dessa enorma utsiktstorn har blivit stora turistdestinationer nere på kontinenten och i Danmark, med möjlighet för pedagogisk verksamhet kring natur- och kulturmiljön och landskapet som kan ses från toppen. Frågan är vem som blir först med att anlägga något liknande i vårt land?
Per Blomberg