Paradisparken i Borlänge. Arkitekt – Borlänge kommun/Borlänge Energi. Foto: Sofia Stenberg.

Paradisparken i Borlänge – nominerat till Planpriset 2020

Paradisparken i Borlänge är en av fyra som kan vinna Sveriges Arkitekters Planpris 2020. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Varje vecka fram till galan presenterar vi de nominerade projekten i de olika priskategorierna tillsammans med olika nyheter, filmer och röster. Följ med på resan när årets bästa arkitektur ska prisas – registrera dig nu!

Paradisparken i Borlänge
Arkitekt och beställare: Borlänge kommun/Borlänge Energi

Juryns motivering

“I arbetet med stadsdelsparken i Tjärna Ängar ser vi ett ställningstagande för social hållbarhet, där barn och unga fått spela huvudrollen. Vi ser också ett idogt och långsiktigt arbete för att få till ett hållbart resultat. Utan att reducera hela projektet till utmaningar om trygghet och säkerhet har dessa frågor hanterats genom en bred samverkansprocess – i dialog med boende, föreningar, polisen och förvaltningar inom kommunen, med Borlänge Energi som proaktiv aktör.

Arbetssättet har lett till en process med modiga avvägningar, där många perspektiv tagits tillvara och har en styrka i att delvis låta de olika funktionerna interagera. Ett permanent konstverk sprunget ur ett inkluderande projekt i det närliggande området, odlingslotter med vuxen närvaro i anslutning till en lekpark, en bollek direkt intill lekparken gör att äldre syskon kan hålla koll på yngre. Borlänge har jobbat brett och smart med stadsdelsparken, med begränsade resurser, och resultatet har fått stor betydelse för hela området. Det främsta beviset är förstås hur välanvänd parken redan blivit.”

Projektfakta

Ansvariga

  • Gabriel Barrioz, planchef, Borlänge kommun
  • Katarina Nilsson, landskapsarkitekt LAR/MSA, Borlänge Energi – Tidiga skisser, projektledare.
  • Sofia Stenberg, landskapsarkitekt LAR/MSA, Borlänge Energi – Projektledare, projektör, byggledare.
  • Mariam Ghasemi, planeringsarkitekt MSA Borlänge kommun – Ansvarig planhandläggare.

Byggherre

  • Gustaf Högkvist, Stadsmiljöchef Borlänge kommun

Medverkande

  • Tuva Jones och Deike Ladwig, Tyrens – Ljus.
  • Hedemora mark – Markentreprenör.
  • Annika Heggem, markingenjör Borlänge kommun – Fastighets- och exploateringsfrågor.

Projektkostnad: 35 miljoner kronor