Villa G. Arkitektkontor: Tham & Videgård arkitekter. Foto: Åke E:son Lindman.

Villa G – nominerad till Guldstolen 2021

Villa G är en privatbostad som ligger på Ekerö och är en av de fyra utvalda interiörerna som kan vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.

Juryns motivering

En skulptur i villaform är detta hem för en ung arkitekturintresserad familj som består av två vuxna och två barn. Kompromisslös i sin design och detaljering med noggranna och genomtänkta materialval.

Planlösningen i form av fyra bågar i en mjuk kvadrat har skapat väl avvägda ytor, samband och flöden som böljar naturligt genom bostaden. Rummen är generösa och välplanerade med tilltagen höjd till tak. Det fåtal material som används – betong, ekpanel, terrazzo, vit puts – bildar en lugn och behaglig bas och fönsterbandet bjuder på en bred horisontalvy. Nästintill all teknik är snillrikt inbyggd i de bågformade väggarna och spänning skapas av lönndörrar in till sovrummen som även har fått smart dold förvaring.

Arkitekt och beställare har gemensamt valt material som håller och åldras vackert. Noggrann avvägning mellan hemmets öppna och stängda delar, de privata ytorna och umgängesytorna ger rummen olika karaktär. Smart placering av fönsteröppningar ger utblickar som fångar in det omgivande landskapet och skärmar av det relativt tättbebyggda närområdet.

Trots sin på många sätt extrema utformning har arkitekt tillsammans med sin beställare skapat en bostad som är både funktionell och hemtrevlig – det är lätt att föreställa sig livet i denna villaskulptur. Det är varken ett museum eller ett skrytbygge utan ett sofistikerat hem med en varm och välkomnande atmosfär.

Projektfakta

Ansvariga

  • Bolle Tham, arkitekt SAR/MSA, ansvarig arkitekt
  • Martin Videgård, arkitekt SAR/MSA, ansvarig arkitekt
  • Joacim Wahlström, arkitekt SAR/MSA, handläggare
  • Oskar Lundahl, arkitekt SAR/MSA, MAA, medverkande
  • Simon Nilsson, arkitekt, medverkande

Byggherre

  • Ida och Daniel Geiler

Medverkande

  • Patric Hebing, HLR Bygg och Entreprenad – byggentreprenör
  • Erik Lindqvist, SD Projekt – konstruktör