Norra tornen i Stockholm. Office for Metropolitan Architecture (OMA). Foto: Laurian Ghinitoiu.

Norra tornen – nominerat till Kasper Salin-priset 2020

Norra tornen i Stockholm är en av fyra som kan vinna Kasper Salin-priset 2020. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Varje vecka fram till galan presenterar vi de nominerade projekten i de olika priskategorierna tillsammans med olika nyheter, filmer och röster. Följ med på resan när årets bästa arkitektur ska prisas – registrera dig nu!

Juryns motivering

“Sprungna ur komplexa och utmanande förutsättningar bildar Norra tornen ett precist och skulpturalt tillägg till stadens silhuett. Med en styrande detaljplan som utgångspunkt har två resliga byggnader med oväntade former och stark materialitet tagits plats i den framväxande Hagastaden. Här möter Stockholms stenstad Karolinska sjukhuset och den medicinanknutna universitetsmiljön i Solna.

Arkitektur som syftar till att markera en plats eller nod, som blir ett landmärke, påverkar i hög grad sin omgivning. Det medför ett ansvar för både mikroklimatet och den visuella miljön. Norra tornen förvaltar sin roll och utmärker sig genom skickligt bemästrad volymhantering och raffinerad materialbehandling. De uppbrutna volymerna och fasadens grova gräng bidrar till att minska vindens hastighet och bryta vindströmmar. Betongens frilagda ballast reflekterar ljuset och ger ytan en taktil känsla. Tornen inlemmas i den stockholmska färgskalan genom fasadmaterialets egenart där de små stenarna fångar stadens kulörer i beigegult, brunt och rött.

Trots att de bägge byggnaderna uppförts med alltigenom prefabricerade sandwichelement, präglas de av hög precision i detaljer och materialmöten. Med sitt välbyggda, harmoniskt proportionerade och mångfacetterade uttryck utgör tornen en arkitektur med permanent kvalitet som tål att stå på platsen under lång tid framöver.”

Projektfakta

Ansvariga

  • Ansvarig arkitekt, exteriör gestaltning: Reinier de Graaf. Invändig gestaltning: Oscar Properties designavdelning.
  • Handläggande arkitekt: Alex de Jong och Michel van de Kar.
  • Medverkande arkitekter: Philippe Braun, Diana Cristobal, Roza Matveeva, Edward Nicholson, Peter Rieff, Carolien Schippers, Alexander Giarlis, Timur Karimullin, Vladimir Konovalov, Victor Nyman, Vitor Oliveira, Cecilia Del Pozo, John Paul Pacelli, Isa Olson Ehn, Tobias Jewson, Silvia Sandor, Lukasz Skalec, Jonathan Telkamp.

Byggherre

  • Jan Hansson, projektchef, Oscar Properties

Medverkande

  • Huvudansvarig ingenjör: Arup
  • Från Sverige: Byggnadsingenjör: Sweco.
    Brandsäkerhet: Tyréns AB. Akustik: ACAD.
    Konsult: Tengbom

Adress: Torsplan 8, 113 65 Stockholm, Sweden

Affärslokaler och 320 lägenheter.

Byggkostnad: 1600 miljoner kronor