Sara kulturhus, Skellefteå. Foto: Jonas Westling.

Sara Kulturhus – nominerad till Kasper Salin-priset 2021

Sara Kulturhus är en av de fyra byggnader som kan vinna Kasper Salin-priset. Priset går till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.

Juryns motivering

Det nya kulturhuset mitt i Skellefteå visar att det går att bygga både högt och stort i trä. Material och virke från närområdet och upparbetade relationer med forskningsvärlden har banat vägen för en bredare tillämpning av träbyggande.

Förutom att driva teknik- och systemutvecklingen framåt, är det en kulturgärning att förvalta och förädla träbyggnadstraditionen. Arkitekturen speglar ett utforskande av vad materialet kan och förmår. Stommen, som kombinerar två olika konstruktionssystem, bidrar i hög grad till att ge huset sitt uttryck. Den lägre volymen rymmer kulturhuset och består av en prefabricerad trästomme med korslimmat trä. Fackverk i trä och stål möjliggör stor frihet i planlösningarna och kraftiga dimensioner gör att träet klarar brandskyddskrav utan att behöva kläs in. Den höga hotelldelen, byggd av prefabricerade moduler i trä, är klädd med en lätt glashinna. Det ger ett renodlat formspråk som är lätt att ta till sig.

Sammansatta och skiftande behov i en rad olika verksamheter har rymts i en ledig och överblickbar planlösning. Särskilt strukturen för flöden och logistik övertygar. Här finns plats för många människor och funktioner, i frikostiga utrymmen där det är gott om yta och högt i tak. I Sara kulturhus finns en omhändertagen miljö, för både besökare och dem som arbetar här, där det är enkelt att samlas när kylan gör det svårt att vistas utomhus.

Projektfakta

Arkitekt

  • White arkitekter

Byggherre

  • Skellefteå kommun

Ansvariga

  • Robert Schmitz, arkitekt MSA – Ansvarig arkitekt
  • Oskar Norelius, arkitekt SAR/MSA – Ansvarig arkitekt

Handläggande

  • Maria Orvesten, arkitekt SAR/MSA – Handläggande arkitekt
  • Patrik Buchinger – Handläggande ingenjör

Medverkande

Amanda Ersson, Gustav Söderberg Röstlund, Jens Hansson, Magdalena Stål, Maria Laakso, Mats Selin, Milla Nyström, Nils Arvid Wiking, Agne Revellé, Martina Sovré, Gunnar Hidemark, Katarina Eurenius, Erik Falkenström, Solveig Sennerholm, Anders Arfvidsson, Fredrik Källström, Jesper Källgren, Thomas Peinert, Magnus Croon, Raimo Joss, Örjan Högberg, Helen Biddle, Sara Barton, Christoffer Sundberg, Jerome Beresford, Pernilla Svedberg, Viktor Sjöberg, Sarah Dahman, Alejandro Pacheco Diaz, Rickard Nygren, Elise Grosse, Niklas Eriksson, Nicholas Baker, Jonas Runberger, Vladimir Ondejcik, Axel Bodros Wolgers, Anders Johansson, Björn Vestlund, Anton Magnusson, Charles Gårdeman, Marte Noedtvedt Skaeggestad, Elsa Sjöblom, Josefin Gustafsson, Johan Björkholm, Elin Rooth, Olle Gustafsson, Clara Fraenkel, Isabel Villar, Malin Alenius, Karl Tyrväinen, Sam Keshawarz, Andreas Ivarsson, Ulrika Wallin, Björn Norén, Marianne Rutberg, Pontus Stigeborn, Annika Jonasson, med flera.