Arkitekter hotas och trakasseras - Sveriges Arkitekter
Jakriborg är ett bostadsområde i Skåne där husen är byggda i medeltida stil men med modern invändig standard. Foto: Tebik/Pixabay

Jakriborg är ett bostadsområde i Skåne där husen är byggda i medeltida stil men med modern invändig standard. Foto: Tebik/Pixabay

Facebookgruppen Arkitekturupproret tycker att hus borde se ut som de gjorde före 1920. Nu börjar även svenska politiker ha åsikter om i vilken stil hus ska byggas. En artikel i Dagens Nyheter belyser ett uppror som delar Arkitektursverige i två läger.

Arkitekturupproret är en politiskt obunden rörelse som är kritiska till att i stort sett all nybyggnation sker i modernistisk stil, som de menar skapar färglösa och nakna hus. De vill visa vad de vill slippa och vad de vill se mer av och därmed kunna påverka byggherrar, arkitekter, opinionsbildare och politiker.

Under hösten har också politiker vid flera tillfällen engagerat sig i arkitektonisk estetik. Bland annat har Sverigedemokrater föreslagit nybyggen i så kallad klassisk stil vid bland annat S:t Eriks ögonsjukhus på Kungsholmen. Men även de styrande i Upplands Väsby, som består av Moderaterna, Väsbys bästa, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, krävde i samband med en markanvisningstävling att bostadshusen uppförs i klassisk stil.

Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter.

Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter.

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson säger till Dagens Nyheter att han betonar vikten av att arkitektur diskuteras även av människor utanför branschen och tillägger att han delar upprorets analys om att mycket av dagens nybyggnation inte håller måttet.

– Att höja kvaliteten i den bebyggda miljön är en av våra högst prioriterade frågor. När nybyggnationer blir tråkiga lådor beror det ofta på kortsiktigt tänkande och snäva ekonomiska kalkyler. Men Arkitekturupproret demoniserar i stället endast arkitekterna. Vilket är kontraproduktivt om du vill ha en bra byggd miljö. Bra arkitektur kräver mer än bra arkitekter. Du måste ha en bra beställare och en bra beställning. Det finns massor av omständigheter som resulterar i att det blir som det blir, säger Tobias Olsson till Dagens Nyheter.

Vidare poängterar han att arkitektonisk gestaltning endast utgör en liten del av god arkitektur.

– De reducerar frågan till att bara handla om estetik. Bra arkitektur handlar om så mycket mer – funktion, ekonomi, hållbarhet – och ska förbättra människors liv i vardagen. Ingen köper ett hus bara för att det är snyggt, allt bakom fasaden måste funka också, säger Tobias Olsson.

– Det handlar faktiskt om ett systematiskt trakasserande av våra medlemmar. Vi har haft incidenter där folk har känt sig hotade. Till exempel har våra arkitekters hemadresser lagts ut på Facebook och människor har stått utanför deras hem och fotat av deras bostäder. Men även riktade attacker på sociala medier. Det finns ett hat i grunden som är svårt att acceptera, säger Tobias Olsson till Dagens Nyheter.


Läs mer:
”Stirra er inte blinda på en viss stil om ni vill ha bättre arkitektur” (Tomas Lauri, DN, kommenterar artikeln)
Arkitekturupproret – fem år av hånfulla nätkommentarer (Tidningen Arkitekten 25 mars 2019)
Hur bygger man för ”folket”? (Tidningen Arkitektur 26 april 2019)