Anställa utrikesfödda – ett vinnande koncept för arkitektkontor - Sveriges Arkitekter

ulrika nyh—25 apr 2017

I en artikel i tidningen Arkitekten kan vi läsa om svårigheterna för utrikesfödda arkitekter på A-direkts program att hitta praktikplatser. Jag som har jobbat med KAN Connect i två års tid har precis samma upplevelse. Arkitektföretagen har inte ens tid att avsätta ett par timmar en eftermiddag för att träffa kandidater som vill jobba eller praktisera hos dem.

KAN Connect är Sveriges Arkitekters projekt tillsammans med Kjellgren Kaminsky och Krook & Tjäder för att skapa mötesplatser för företag och utrikesfödda arkitekter.

Vi har gjort KAN Connect i alla storstäder, och upplevelsen är densamma. Tiden finns helt enkelt inte, eller gör den? Handlar det kanske om att företagen inte förstår vilken investeringsmöjlighet de står inför? Utrikesfödda arkitekter är en resurs, som branschen, företagen och individen gör klokt i att investera i. Mångfald och nya perspektiv ger oanade utvecklingsmöjligheter för alla och envar.

Om företagen inte har tid att investera i ny personal, kommer frågan hur mycket tid man har att investera i nuvarande personal. Det vill säga hur ser arbetsmiljön ut för de arkitekter som idag har ett arbete? Vi vet att arkitekters miljö är stressig, svar från Sveriges Arkitekters enkät från tidigare år visar att hälften av våra medlemmar drar in på luncher, arbetar över och tar med sig arbete hem. Ett tillskott på fler kollegor skulle långsiktigt minska på stressen och risken för utbrändhet. Sjukskrivningar är dyra för samhället, företaget och individen och att undvika dessa är verkligen en långsiktig investering.

Så, att prioritera att träffa och anställa utrikesfödda arkitekter är inte en kostnad, det är en investering! För samhället, branschen, det enskilda företaget och framförallt för individen. En win-win situation helt enkelt.

Ulrika Nyh är förbundsjurist på Sveriges Arkitekter

Kommentarer

 • Josefin Dorkhom
  april 26, 2017 — 4:34 e m

  Jag håller med dig Ulrika. Som du vet letar vi praktikplatser åt deltagarna i ett fantastiskt traineeprogram. Men än så länge har bara fem av alla Stockholms arkitektkontor tid att ta emot någon. De som tagit sig tid att träffa deltagarna är dock imponerade över engagemang och kompetens. Två kontor bestämde sig till och med för att ta emot två praktikanter var!

  • ulrika nyh
   april 27, 2017 — 1:38 e m

   Hej Josefin! Ja, detta är verkligen en utmaning. Men roligt att det finns företag som nappar. Hälsningar Ulrika

 • Devis Bionaz
  april 26, 2017 — 5:18 e m

  Jag blir lite arg när jag läser det här. Det ni säger är utrikesfödda har inte samma möjligheten att komma in på arbetsplats som alla andra genom de vanliga kanaler, även om de har samma kompetens, varför ??? Sen säger ni att företag inte har tid för att sköta sin egen personalen hur ska de hitta extra tid för att träffa utrikesfödda. Varför inte behandla utrikesfödda på samma sätt som inrikesfödda, då behöver man inte lägga extra tid !!! Eller skapa speciella mötesplatser !

  • ulrika nyh
   april 27, 2017 — 1:39 e m

   Hej Devis Tack för din kommentar. Självklart tycker vi som du att alla ska behandlas lika i samhället och arbetsmarknaden! Men tyvärr visar forskning och statistik att det är svårare för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden, ett fenomen som inte uteslutande drabbar arkitekter utan de flesta akademiker. Saco har gjort studier i ämnet och det finns även ett särskilt initiativ, Jobbsprånget, för att hjälpa just den här gruppen. Tittar man på antalet arkitekter inskrivna hos Arbetsförmedlingen så är arbetslösheten hos dem med utländsk bakgrund mångfaldigt högre än inrikesfödda vilket tyder på att något är problematiskt. Diskussionen om vad som är "samma" kompetens är svår att föra här, i slutändan så är det arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och därmed bestämmer vilka kompetenser man har behov av. De olika insatserna för att komplettera kompetensen hos gruppen är naturligtvis nyttiga och bra, men vi vill gärna framföra att den kompetens som dessa arkitekter redan besitter är minst lika värdefull. En mångfald av arkitekter med olika kompetenser medverkar till bra och bättre arkitektur. Hälsningar Ulrika Nyh

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *