”Allt kommer att bli bra”-arkitektur

Publicerad:

”Vi ville skapa en plats där turister från hela världen välkomnas av människor som inte lämnat sina hem frivilligt, utan för att de var tvungna – för att de flytt krig, hunger och terrorism. /Martin Ganter, Caritas

Resultatet av Caritas dröm blev Magdas hotel – ett flerfaldigt prisbelönt boutiquehotell beläget i Wiens Prater park som valt att bara anställa nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Här jobbar människor från 14 olika länder med ett gemensamt mål: att driva en hotellverksamhet av högsta kvalitet. Sammantaget talar personalen 23 språk, vilket man marknadsför med stolthet. Alla har avtalsenlig lön. Två av hotellets sviter används som hem för ensamkommande flyktingbarn under 18 år och är bemannad av professionell personal. De äldre tonåringarna erbjuds möjlighet att gå ett praktikprogram på hotellet och alla kan på olika sätt ta del av hotellverksamhetens sociala ytor och funktioner.

Man har med små medel och stort engagemang förvandlat ett före detta ålderdomshem byggt på 1960-talet till ett hotell med rum inredda med renoverade second hand-möbler och samtidskonst skapad av den närliggande konsthögskolans elever. De handritade pictogrammen och all övrig grafisk formgivning är gjord av det österrikiska designkontoret WeMake. I trädgårdens odlas örter och gröna blad som hamnar på restauranggästernas tallrikar, wi-fi är gratis och cyklar finns att hyra.

 

Konceptet är utvecklat av arkitektkontoret Alleswirdgut i samarbete med biståndsorganisationen Caritas. Magdas hotel drivs som vilket annat företag som helst, men med ett uttalat fokus på maximerad öppenhet och humanism snarare än maximal vinst.

Jag besökte hotellet förra sommaren. Det är lätt att tycka om – för konceptet, arkitekturen, inredningen och inte minst den välkomnade personalen. Magdas inspirerar och gör mig glad av den enkla anledningen att det finns och fungerar. Det är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart och som med alla bra idéer känns konceptet lika enkelt och självklart som genialt.

Det också ett bra exempel på hur arkitekters kreativa problemlösningsförmåga som på nya och ibland överraskande sätt bidrar till hållbar samhällsutveckling. Alejandro Aravena tillägnar årets Venedigbiennal arkitektur som gör skillnad. Här hemma visar branschen engagemang och handlingskraft bland annat genom att skapa nya vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända kollegor. (Ett exempel är KAN-projektet som startades av Kjellgren Kaminsky och som Krook&Tjäder fortsatt.)

Att som icke-arkitekt ha möjlighet att arbeta tillsammans med arkitekter i en tid då branschens fokus verkar flytta sig från jag-centrerade starchitects till samhällsbyggande, nya former för företagande och högt flygande kreativitet är fantastiskt.

Och om några av er vill starta ett hotell tillsammans med mig – hör av er!

Veronica Hejdelind har en fil.kand i konstvetenskap och en MA i Museum Studies från Nederländerna. Tidigare publik chef på ArkDes och intendent på Nationalmuseum. Idag projektledare och konsult med kunskap om bransch och omvärld på Utopia arkitekter.

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Skapar vi nya affärsmodeller i spåren av Coronapandemin?
Bloggar
Publicerad:

Skapar vi nya affärsmodeller i spåren av Coronapandemin?

Vi ser nu hur Covid-19-utbrottet påverkar såväl vår hälsa som hela samhällskroppen. Systemen gungar. En snar lågkonjunktur, hur djup den...
Författare:
Veronica Hejdelind
Ge plats för unga arkitekter!
Bloggar
Publicerad:

Ge plats för unga arkitekter!

“The kids are alright”, skriver Arkitekturs chefredaktör Malin Zimm i marsnumret av tidskriften, som tillägnas Ung arkitektur. Jag håller med....
Författare:
Veronica Hejdelind