Alla får flexpension i nya kollektivavtalet med STD - Sveriges Arkitekter

Ulrik Östling—4 maj 2017

Nytt kollektivavtal är tecknat med STD för perioden 2017–2020. Fjolårets fråga om flexpension löstes utan konflikt. Nu har alla medlemmar på STD-området flexpension.

Det är positivt eftersom frågan med konflikthot från Unionen och Sveriges Ingenjörer legat som en våt filt över andra viktiga frågor. Som motprestation fick vi på den fackliga sidan bland annat gå med på förändringar i reglerna om visstidsanställningar och en ny förhandlingsordning i tvister.

Vi kom också överens om att fortsätta vårt arbete med att anpassa kollektivavtalet till dagens arbetsliv. Ett treårigt arbete som var på väg att begravas om inte flexpensionsfrågan hade lösts. Nu kan vi istället titta framåt i lugn och ro med ett avtal som gäller under tre år.

Avtalet innehåller en överenskommelse mellan parterna om att under perioden fram till den 30 juni 2018 jobba i arbetsgrupper med frågor om lokala överenskommelser, arbetstid, arbetsmiljö och fackligt förtroendevalda.

Ulrik Östling är förhandlingschef på Sveriges Arkitekter

Kommentarer

 • Lena jacobsson
  maj 9, 2017 — 8:11 f m

  Vad innebär flexpension jämfört med hur det är idag?

 • Jakob W
  maj 9, 2017 — 9:33 f m

  Hej. Förklara och utveckla gärna vad flexpension innebär.

  • Ulrik Östling
   maj 11, 2017 — 4:24 e m

   Flexpension är en deltidspension. I korthet innebär det att arbetsgivaren ska avsätta en procentsats av den anställdes lön till Pension. Pengarna ska sedan kunna användas för att gå ned i tid från 62 års ålder. De avsatta pengarna kan då tas ut som pension för att finansiera den löneminskning som uppstår vid nedgången i tid. Avsättningen påbörjas den 1 november 2017 med 0,2 procent beräknat på bruttolönen. Den andra avsättningen Sker den 1 april 2018 med ytterligare 0,2 procent, alltså 0,4 procent av lönen. Tanken är sedan att avsättningen ska trappas upp till 2 procent i kommande förhandlingar. Avsättningen kopplas till en förstärkt möjlighet att gå ned i tid vid 62 års ålder. Överenskommelse måste dock träffas med arbetsgivaren. Om pensionen inte används för att gå ned i tid förstärker de avsatta pengarna istället ålderspensionen. Med vänlig hälsning Ulrik Östling

 • Christina V
  maj 9, 2017 — 5:42 e m

  Har nu läst i Pdfen "Nytt kollektivavtal" om Flexpension. Jag blev inte ett dugg klokare av det. Vad är Flexpension?

 • H Axberg
  maj 15, 2017 — 9:49 f m

  Flexpension: Är avsättningen och möjligheten att gå ner i arbetstid frikopplade? Dvs kan jag utnyttja möjligheten att gå ner i tid med motivationen att ta flexpension utan att ta ut tjänstepension?

 • Ingela
  augusti 16, 2017 — 10:35 f m

  Vilka arbetsgivare har flexpensionsavtal? Inte kommunerna va?

  • Ulrik Östling
   augusti 16, 2017 — 1:36 e m

   Hej Ingela! Anställda medlemmar på privata företag som har kollektivavtal omfattas av reglerna om flexpension. Varken statliga eller kommunala arbetsgivare omfattas av flexpensionsavtalet. Med vänlig hälsning Ulrik Östling

 • OS
  oktober 2, 2017 — 12:22 e m

  Vad gäller för privata företag utan kollektivavtal men där anställningsavtalen skrivits på Sveriges Arkitekters mall? D.v.s. den med texten: "Övriga allmänna anställningsvillkor regleras i enlighet med vid varje tidpunkt gällande avtal mellan Sveriges Arkitekter och Almega Tjänsteförbunden, STD". Där borde detta också gälla enl. vad jag förstår?

  • Elisabet Näslund
   oktober 3, 2017 — 10:27 f m

   Det är riktigt. Arbetsgivaren är då bunden att ge dig avsättning till flexpension med 0,2 procent av månadslönen från november månad 2017. Under 2018 höjs avsättningen med ytterligare 0,2 procent. Eftersom din arbetsgivare förmodligen inte är ansluten till ITP får han göra motsvarande avsättning i sin pensionsplan. Med vänlig hälsning Ulrik Östling gm Elisabet Näslund

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Läs mer om arkitektavtalet


Kollektivavtal 2017–2020

Sveriges Arkitekter har kommit överens med Almega STD (numera Innovationsföretagen) om införande av flexpension och vissa förändringar i andra regler i kollektivavtalet. Reglerna gäller både företag som är medlemmar i…