Varför vara med i både fack och a-kassa?

Varför är det bra att vara med i både facket och i a-kassan och vad innebär fackets inkomstförsäkring?

Det finns många anledningar att vara med i ett fackförbund, men i oroliga tider är speciellt inkomstförsäkringen en efterfrågad förmån. För att få ta del av den behöver du vara medlem i både ett fackförbund och en a-kassa. Sveriges Arkitekter är med i Sveriges akademikers centralorganisation – Saco, och deras egna a-kassa är Akademikernas a-kassa.

Ersättningen från a-kassan har ett tak

Är du endast med i a-kassan ligger taket för hur mycket ersättning du får om du blir av med jobbet (i normala fall) på 80 procent av en månadslön på 25 025 kronor. Men på grund av coronapandemin har regeringen våren 2020 tillfälligt höja det taket till 33 000 kronor. Tjänar du mer än så är fackets inkomstförsäkring en viktig trygghet.

Med Sveriges Arkitekters inkomstförsäkring har du möjlighet att få upp till 80 procent av din ordinarie inkomst om du blir arbetslös. Det gäller för en lön upp till 100 000 kronor i månaden under som mest 120 dagar.

Inget krav att vara med i båda

Det är alltså inget krav att vara med i både facket och i a-kassan. Men i korta drag är skillnaden att från a-kassan får du pengar om du blir arbetslös, upp till ett visst inkomsttak. Men från facket har du möjlighet att få inkomstförsäkring som täcker skillnaden mellan a-kassans inkomsttak upp till 80 procent av din faktiska lön. Och vill du ha möjlighet att få tillgång till en inkomstförsäkring behöver du vara med i både a-kassan och facket.

Utöver inkomstförsäkringen finns det förstås många andra fördelar med att vara med i facket. Sveriges Arkitekter är dessutom både en fack- och branschorganisation som arbetar för att skapa bästa möjliga villkor för arkitekternas yrkesutövning. Vårt mål är att kompetenta arkitekter har en bred och ledande roll i planerings- och samhällsbyggnadsprocesser.