Hedersmedlem 2022 – Gert Wingårdh

Sveriges Arkitekters styrelse har enligt stadgarna möjlighet att utse medlemmar till hedersmedlem. Gert Wingårdh blev det i samband med Arkitekturgalan 2022.

Styrelsens motivering

“Husdrömmar, Kasperdrömmar, TV-drömmar. Vår hedersmedlem rör sig ledigt på sandalklädda fötter mellan folklig underhållning och nischade yrkesfrågor. Det kan han kosta på sig – Gert Wingårdh är utan konkurrens Arkitektursveriges portalfigur.

Under 35 år har han outtröttligt producerat kvalitetsarkitektur med såväl osedvanligt hög lägstanivå som spektakulära toppar. En byggnad signerad Wingårdhs har som regel det där lilla extra – nyskapande fasad, ovanlig detaljering eller spännande entré – som gör både beställare och kolleger lyckliga.

Vår hedersmedlem står bakom flest Kasper Salin-pris, efter det första till Öijareds Golf & Country Club 1988 har det blivit fyra till. Sin position använder han till att vara ambassadör för arkitekturen; få kan som Gert
Wingårdh göra svåra arkitektoniska överväganden begripliga för noviser och göra svensk byggnadskonst uppmärksammad internationellt.

När han nu är inne på fjärde decenniet som arkitekt och företagare, vad finns det då kvar att drömma om? Lita på att vår hedersmedlem har ett svar på den frågan, som är både djupt, tänkvärt och kryddat med en Göteborgsvits.”