Arkitekt Måns Tham prisas för aktivism och verkshöjd

Publicerad: 2024-01-26

Måns Tham Arkitektkontor mottar Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2023. I sitt arbete söker Måns Tham kontakt med invånare och politiker, för att bidra till arkitekturens viktiga rum, inte minst de allmänna. Uppropet Rädda Rålis, Kungsholmens sommarängar och en bullertunnel klädd med solpaneler är tre exempel.

Möte kring uppropet Rädda Rålis, hur regionen kan bygga den nya tunnelbanan utan att påverka Rålambshovsparken negativt. Foto: Staffan Andersson

Prisutdelningen ägde rum på Konstakademien på torsdag kväll den 25 januari. Vinnaren höll i anslutning en föreläsning om sitt arbete.

Guldrummet är ett pris som inte liknar andra arkitekturpriser. Det ska sätta ljuset på arkitektur som verk, kultur och verksamhet. Helst inte det som redan uppmärksammas, utan gärna det vi kanske inte upptäckt. Men det handlar alltid om arkitektur och dess kultur. 2023 års pristagare kombinerar verkshöjd med aktivism för allmänna arkitekturfrågor och är därför en fullträff, säger juryns ordförande Elizabeth Hatz.

Juryns motivering

Med en arbetsprocess som genomgående och vid upprepande tillfällen fokuserar på viktiga arkitekturfrågor har Måns Tham konsekvent sökt kontakt och kommunikation med samhällsinvånare och beslutsfattare, för att i sin roll som arkitekt uppmärksamma, påverka och bidra till arkitekturens viktiga rum – inte minst dem vi delar allmänt.

  • Rädda Rålis – upprop som syftar till att förespråka hur den nya tunnelbanan kan byggas utan att Rålambshovsparken påverkas negativt,
  • Kungsholmens sommarängar – förslag att omvandla trafiknära gräsytor till sommarängar/ spridningskorridorer,
  • Gröna dalen – förslag till en ny stadsdelspark mellan Saltsjöbaden och Fisksätra som vunnit politiskt stöd. (Förslag i samarbete med Johan Berg),
  • Bullertunnel – förslag till bullertunnel inklädd med solpaneler

… är alla möjliga att diskutera både som enskilda förslag och som en större rörelse.

Med andra ord finner vi i Måns Tham både en riktigt skicklig arkitekt och en som värnar om arkitektur i långt vidare bemärkelse.

Förutom Elizabeth Hatz ingår Johannes Brattgård, Mariano Tellechea och Christin Svensson i juryn.

Måns Tham, vinnare av Guldrummet 2023. Foto: Staffan Andersson

Priset utgörs av en summa på 40 000 kronor samt ett konstnärligt verk, vanligtvis en skulptur. Spänningen i dynamiken mellan det skulpturala och det arkitektoniska verket kan berika samtalet och ge insikt om de många möjligheterna inom det konstnärliga fält vi delar. Årets konstverk är ”Fall 2” av Lars Kleen.

Under närmare 60 år har Lars Kleen byggt sina egensinniga konstruktioner som uttrycker på samma gång något mäktigt och något rätt ömtåligt. Konstverket som valts ut som pris heter ”Fall 2”. I full skala stod det nyligen i Kleens hyllade utställning på Norrköpings Konstmuseum och detta är, kan man säga, en lillasyster i skala 1:10 – inte en kopia, utan en liten skulptur i egen kraft och med egen närvaro.

Om Guldrummet

Priset delas ut av Stockholms Arkitektförening sedan år 2016. Syftet är att uppmärksamma arkitekturgärningar och verk som låter oss ana vidden, djupet och möjligheterna för arkitekturen som kultur. Priset kan inspirera genom att också uppmärksamma oanade, förbisedda eller till och med bortglömda kunskaper, praktiker och arbetsprocesser som bidrar till att berika vår yrkeskultur och vårt ämne.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Guldrummet 2024 – tipsa juryn
Stockholm

Guldrummet 2024 – tipsa juryn

Stockholms Arkitektförening delar varje år åt arkitekturpriset Guldrummet. Nu är det dags att skicka in förslag till Guldrummet 2024. Sista chansen är 1 maj 2024.
Publicerad:
Trading Spaces – Resources and Dwellings 
Stockholm

Trading Spaces – Resources and Dwellings 

Irish Architecture Foundation i samarbete med Färgfabriken och med support från Stockholms Arkitektförening, bjuder in till intresseanmälningar till: Trading Spaces: Resources and Dwellings.
Publicerad: