Avtal för privat sektor – Arkitektavtalet

Sveriges Arkitekter har träffat ett avtal kring löner och allmänna anställningsvillkor för medlemmar anställda i privata arkitekt- och konsultföretag för perioden 1 april 2025 – 31 mars 2027. Avtalet är inte helt klart men protokoll och bilagor finns att se redan nu.

Avtalet är träffat med Almega Innovationsföretagen. Avtalet gäller för medlemmar i Sveriges Arkitekter anställda i företag som är anslutna till Almega Innovationsföretagen och medlemmar som arbetar i företag som har ett hängavtal med Sveriges Arkitekter.

Löneavtalet

Avtalet är ett löneprocessavtal där löneökningarnas storlek förhandlas på företaget. Nivån ska styras av medarbetarnas prestationer och företagets ekonomiska förutsättningar.

Den viktigaste förutsättningen för att avtalet ska fungera är att det finns ett förtroende mellan den lokala klubben, medarbetarna och företagsledningen.

Det finns ingen bestämd tidpunkt för när löneförhandlingarna ska inledas, men lönerevisionstidpunkten är om inte parterna kommer överens om annat 1 april 2026 och 1 april 2027.

Den lokala löneförhandlingens sex steg:

  1. Parternas inledande arbete
  2. Utvecklings- och målsamtal
  3. Individuella lönesamtal
  4. Förhandling
  5. Information om ny lön
  6. Utvärdering

Hur gör man om det inte finns någon lokal facklig klubb?

Saknas en lokal fackklubb på företaget går de anställda miste om viktiga delar i löneprocessen.

Rådet är därför att bilda en klubb. Lyckas inte det kan medlemmarna på arbetsplatsen välja en företrädare som Sveriges Arkitekter centralt utser till facklig förtroendeman. Den utsedde får då samma ställning som en lokal facklig klubb. Kontakta Sveriges Arkitekter centralt för mer information.

Lokalt fackligt arbete

Avtalet innehåller riktlinjer för lokalt fackligt arbete. Riktlinjerna kan användas som stöd och vägledning för de fackliga företrädarna på arbetsplatsen. De kan också användas som modell för hur en förtroendefull samverkan mellan företaget och den lokala klubben kan byggas upp.

Läs mer om kollektivavtal i tidningen Arkitekten:
Chefsjuristen: ”Mycket missförstånd om kollektivavtal”

Kollektivavtal klart för privat sektor
Kollektivavtal

Kollektivavtal klart för privat sektor

Efter tuffa förhandlingar om nytt kollektivavtal för privat sektor enades parterna under påskhelgen. Det viktigaste som facken uppnådde var en arbetstidsförkortning och att deltidsanställda för rätt till övertid.
Publicerad:
Ingen strejk – nytt kollektivavtal klart
Kollektivavtal

Ingen strejk – nytt kollektivavtal klart

Sveriges Arkitekter har förhandlat om nytt kollektivavtal på privat sektor. Förhandlingarna gick trögt och det fanns risk för att en strejk kunde bryta ut. Efter medling har parterna nu enats om ett nytt avtal och tidigare lagda strejkvarsel har dragits tillbaka.
Publicerad:
Risk för strejk i privat sektor
Kollektivavtal

Risk för strejk i privat sektor

Sveriges Arkitekter förhandlar om nytt kollektivavtal på privat sektor. Förhandlingarna går trögt och därför har Sveriges Ingenjörer och Unionen varslat om strejk den 23 april. Informationen om hur det kan påverka dig som medlem i Sveriges Arkitekter uppdateras löpande.
Publicerad:
Nytt avtal klart för dig i kommun eller region
Kollektivavtal

Nytt avtal klart för dig i kommun eller region

Den 7 april tecknade Sveriges Arkitekter, genom AkademikerAlliansen, nya avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. De kom överens om villkoren för cirka 90 000 akademiker som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag.
Publicerad:
Arkitektavtalet har löpt ut men gäller fortfarande
Kollektivavtal

Arkitektavtalet har löpt ut men gäller fortfarande

Den 1 april löpte Sveriges Arkitekters kollektivavtal inom privat sektor ut. Förhandlingar om ett nytt avtal pågår, och det gamla gäller tills ett nytt är klart.
Publicerad:
Sveriges Arkitekters krav inför avtalsrörelsen
Fackligt

Sveriges Arkitekters krav inför avtalsrörelsen

Sveriges Arkitekter har presenterat sina avtalskrav inför förhandlingarna om nytt kollektivavtal. Förbundet menar bland annat att det är viktigt att fortsätta motverka diskriminering och särbehandling.
Publicerad: