Ge din ansökan en chans att synas i mängden

Här är några tips för att undvika fallgroparna och utforma ansökningshandlingar som sticker ut och fångar rekryterarnas intresse.

Var relevant för mottagaren

Gör alltid en grundlig research så att du inte missar vad arbetsgivaren efterfrågar. Försök lista ut hur dina kunskaper och kompetenser kan bidra lite extra till deras verksamhet. Vilka av dina projekt är då relevanta? Du måste vara beredd på att omvärdera och redigera varje ansökan du gör. En portfolio kan därför aldrig anses vara ”klar”.

Visa vem du är

Projekten du presenterar är ett sätt att visualisera dina talanger, kreativitet och kompetens. Visa därför bara det du är stolt över eller det som verkligen är intressant för mottagaren. Har du svårt att gallra? Dela upp portfolion i flera delar och erbjud dig att visa mer vid en eventuell intervju.

Tydlig och lättläst form underlättar

En portfolio ska vara grafiskt tilltalande, luftig och lättläst. Räkna med att mottagaren har ont om tid, och kanske till och med läser din ansökan i sin mobil. Har du inte fångat intresset från början så kan mängder av förklarande texter snarare bli ett hinder. Tunga, svåröppnade filer uppskattas inte.

Visa på din kreativitet

Fundera på om det finns kreativa uttryck, format eller plattformar som kan fånga uppmärksamhet utan att det krävs nedladdningar av något program.
Återigen, det ska gå snabbt att till sig informationen, vara lätt att få en överblick och locka till en vilja att se vad just DU kan. Standardmallar från nätet genomskådas och visar bara att kreativiteten saknas. Det som är grunden i själva yrket.

Lyssna på vad som efterfrågas

Var lyhörd! Efterfrågas bara ett cv så respektera det och skicka inte med din portfolio. Blanda inte ihop och upprepa innehållet i personliga brev, cv och portfolio. Cv:t berättar om dina erfarenheter. Portfolion visar den arkitekt du är och vill vara.

Så bygger du din portfolio

1 Välj projekt

Kvalitet före kvantitet gäller: Välj ut sådant som visar vad just du är bra på. Låt en variation av dina bästa projekt ingå, i olika storlekar och komplexitet. Skippa det du inte är nöjd med.

2 Gör det lätt för mottagaren

Se till att din portfolio är väl layoutad, strukturerad och organiserad. Bygg en struktur som är enkel att följa för den som tar emot materialet. Använd tydliga rubriker och läsbara bildstorlekar.

3 Välj bildmaterial

Bilder, ritningar och diagram för varje projekt ska visa vad du kan men också kunna beskriva innehållet i projekten. Återigen – allt material du har producerat behöver inte vara med. Du kan förhålla dig relativt fritt till skalan, men redovisa alltid vilken skala en ritning har.

4 Skriv, men kort och koncist

Introducera projekten med en beskrivande text. Den ska bestå av till exempel program, plats och dina egna gestaltningsidéer/ -koncept. Håll texten kort och komplettera med bildtexter och faktaruta om allt inte ryms i huvudtexten.

Obs! När du gör ansökningar, ta med max två–tre exempel på projekt som du har arbetat med. Du behöver inte skicka hela portfolion om mottagaren inte uttryckligen ber om det.

Tips!

För att förbättra dina chanser att få jobb erbjuder vi dig att granska dina ansökningshandlingar. Vi vässar dina ansökningar!