Fira kollektivavtalets dag

Publicerad: 2021-03-17

Det är kanske lätt att kollektivavtal för givet. Men utan dem skulle vi säkert ha längre arbetsdagar, färre semesterdagar, lägre lön och sämre arbetsvillkor. Den 17 mars firar vi därför Kollektivavtalets dag med att samla ihop den information om kollektivavtal som finns på arkitektet.se

Kollektivavtalet viktig grund

Kollektivavtalet ger medarbetarna grundtrygghet i fråga om anställningsvillkor, löner, pensioner med mera.

Arkitekternas kollektivavtal

Den svenska arbetsmarknaden är genomreglerad av kollektivavtal. Inom hela den offentliga sektorn och i de flesta företag regleras anställningsförhållanden och anställningsvillkor av kollektivavtal. Sveriges Arkitekter har kollektivavtal med flera olika arbetsmarknadsorganisationer.

Teckna kollektivavtal för ditt företag

Det finns många fördelar att teckna kollektivavtal. Om du vill teckna avtal för ditt företag ska du bli medlem i Almega Tjänsteförbunden, Innovationsföretagen.

Pension

Här hittar du information om vad som gäller kring din kollektivavtalade pension.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nya regler i LAS – det här gäller
Kollektivavtal

Nya regler i LAS – det här gäller

Den 1 oktober 2022 börjar nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) att gälla. Här kan du se de mest centrala förändringarna för dig som är medlem i Sveriges Arkitekter.
Publicerad:
Nytt huvudavtal mellan arbetsmarknadens parter
Kollektivavtal

Nytt huvudavtal mellan arbetsmarknadens parter

Den 22 juni antar parterna ett nytt huvudavtal. Grunden är parternas Trygghetsöverenskommelse, även kallad Las-överenskommelsen.
Publicerad:
Åldersgränserna höjs och ett tak införs i tjänstepensionen ITP
Kollektivavtal

Åldersgränserna höjs och ett tak införs i tjänstepensionen ITP

Svenskt Näringsliv och PTK har kommit överens om ändringar i ITP-avtalet. Från 2023 kommer den som omfattas av ITP1 att tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder.
Publicerad: