Borås, Malmö, Nyköping och Örebro tävlar om Planpriset

Publicerad: 2023-02-28

Park i Borås, sjukhusområde i Malmö, miljonprogram i Nyköping och lek i Örebro. Det är de som tävlar om Sveriges Arkitekters Planpris 2022.

De fyra som tävlar om Sveriges Arkitekters Planpris arbetar med knäckfrågor som så gott som alla svenska kommuner brottas med. De utvalda planarbetena visar också hur central arkitektens kompetens är som idégivare och för att driva processer framåt.

– Vad de nominerade jobbar med är generella områden för hela Planeringssverige. I Örebro handlar det om barnens förutsättningar för en bra start i livet, i Malmö om hälsans roll i en stadsstruktur. Hur vi tar hand om det redan byggda är Nyköpings arbete ett bra exempel på och Borås stadsbyggnadsprogram visar betydelsen av det offentliga rummet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Christer Larsson.

De nominerade

Staden vid Parken i Borås.

Borås stad: Stadsbyggnadsprogram för Borås – Staden vid parken.

– Programmet och arkitekterna bakom kopplar ihop staden och visar en tydlig riktning i planeringen. Då får man aktörerna med sig och minskar risken i deras investeringar, säger Christer Larsson.

Stadsutvecklingsplan Brandkärr.

Nyköpings kommun: Stadsutvecklingsplan Brandkärr.

– Vi har en byggande industri som till stor del är konstruerad efter att bygga nytt. Ska vi klara hållbarhetsmålen måste hela näringen ställa om. I Nyköpings stadsutvecklingsplan utgår kommunens arkitekter från det byggda och den fysiska miljön, kommenterar Christer Larsson.

Helhetsplan utemiljö – Malmö sjukhusområde.

Region Skåne: Helhetsplan utemiljö – Malmö sjukhusområde.

– Det här planarbetet visar att vi inte ska underskatta betydelsen av en stor sjukhusbyggnad mitt i stan. Det är stora arbetsplatser, som berikar staden med liv och rörelse och service. Det ökar också invånarnas tillgänglighet till vård, säger Christer Larsson.

Lek på riktigt i Örebro.

Örebro kommun: Lek på riktigt och Riktlinjer för Örebro kommuns lekplatser.

– Lekens och fysisk rörelses betydelse för att ge barn en bra start finns det flera utredningar om. En undermålig fysisk miljö kommer att försämra folkhälsan och ge oss enorma kostnader – det är en stor fråga för arkitekterna, säger Christer Larsson.

Mer om Planpriset

Vem som står som vinnare avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Sveriges Arkitekter delar varje år sedan 1992 ut Planpriset, för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga inom fysisk planering.

Juryn har bestått av arkitekt SAR/MSA Abdellah Abarkan, professor vid BTH; arkitekt FPR/MSA Jenny Jernström, rådhusintendent och strateg fysisk planering i Östersund; arkitekt FPR/MSA Lina Gregersdotter, stadsarkitekt i Söderköping och arkitekt SAR/MSA Christer Larsson, tidigare stadsbyggnadsdirektör i Malmö och adjungerad professor vid LTH.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Planpriset – här är de nominerade
Planpriset

Planpriset – här är de nominerade

Nu är det klart vilka fyra projekt som nomineras till Sveriges Arkitekters Planpris. Vem som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.
Publicerad:
Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare
Arkitekturpriser

Arkitekturgalan 2021 – här är alla vinnare

Sveriges Arkitekters prisar varje år Sveriges bästa arkitektur. På Arkitekturgalan delades 2020-års priser ut i kategorierna Guldstolen, Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Landskapsarkitekturpriset samt Planpriset.
Publicerad:
De är nominerade till Planpriset 2020
Planpriset

De är nominerade till Planpriset 2020

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Planpriset till till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Här är de nominerade för 2020-års Planpris.
Publicerad: